2021. március 2

Az online-csalásokat tudatositó kampányt szervezett a Rendőrség, a CERT-RO és a Román Bankok Egyesülete

A hivatalosságok figyelmeztetik a lakosságot, hogy amennyiben termékeiket eladásra online-felületeken kinálják, ne közöljék kártyájuk adatait, mivel az adatok kimondottan vásárlás és nem bevétel esetében használhatóak. A csalások elleni védekezés érdekében felhivják a figyelemet arra is, hogy a felhasználók ellenőrizzenek minden részletet az üzlet lebonyolitása előtt. Másrészt, a bankalkalmazottak soha nem kérik a kártyán szereplő információk – PIN-kód, jelszó vagy más biztonsági információk – feltárását, sem e-mailban, sem üzenet vagy telefonhivás formájában. Ezek az ajánlatok részét képezik annak a tudatositó kampánynak, amelyet a csalások elleni védekezés érdekében a Nemzeti kiberbiztonsági eseményeket elhárító központ (CERT-RO), a Román Bankok Egyesülete és Rendőrség szervezett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

A parlamentben folytatódik az állami költségvetés és a társadalombiztositási költségvetés tervezeteinek vitája

A parlamentben kedden is folytatódik az állami költségvetés és a társadalombiztositási költségvetés tervezeteinek vitája, melynek végén a tervezeteket végleges szavazás alá bocsátják. A plénumon több mint két órán át ismertették a fejlesztési minisztérium költségvetésének módositására benyújtott, két ezret meghaladó javaslatot, de valamennyit elutasitották A módositó javaslatok kezdeményezői a különböző infrastruktúrális projektek finanszirozására a kormány rendelkezésére álló költségvetési tartalékalap újbóli elosztását javasolták. A keddi ülés napirendjén több minisztérium – egészségügyi, tanügyi és szálllitásügyi – költségvetésének megvitatása szerepel. A munkaügyi minisztérium idei büdzséje mindenbizonnyal heves vitát vált ki, mivel napirenden szerepelnek olyan témák, mint például nyugdijemelés és a gyermeknevelési pótlék növelése. Az ellenzéki honatyák már bejelentették, hogy a költségvetés tervezete ellen szavaznak, mig a parlameti koaliciós pártok képviselői ismételten megerősitették, hogy támogatják a kormány által javasolt intézkedéseket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

A gazdálkodók online nyújthatják be kéréseiket az idei támogatásokra

A gazdálkodók online nyújthatják be kéréseiket az idei támogatásokra, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) e-mail cimére. A határidő május 15-e és az idén csak egyetlen kérést kell kitölteniük az európai alapok lehivására, még akkkor is ha a birtokok különböző megyékben vagy településeken találhatóak. A gazdáknak időszerűsiteniük kell a parcellák adatait és a Polgármesteri Hivatal képviselőivel együtt – melynek hatáskörébe tartozik az illető birtok – ellenőrzik a mezőgazdasági nyilvántartásba való bejegyzés helyzetét, majd az igazolványt elküldik az APIA-hoz. Azok a gazdálkodók is kötelesek az adatokat felfrissiteni, akik saját gazdaságukban tartanak állatokat, hogy támogatáshoz jussanak az állattenyésztési ágazatban. Románia, mind EU-tagállam, mezőgazdasági alapokba részesül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség folytatja a tiltakozó akciót

Az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség kedden a parlament épülete előtt folytatta a tiltakozást, megpróbálva rávenni a honatyákat, akik az idei költségvetés tervezetét vitatják, hogy fogadják el azokat a módositó javaskatokat, amelyek egyeznek követeléseikkel. A szakszervezeti tagok az egészségügyi dolgozók jogainak tiszteletben tartásáért szükséges összegek kiutalását követelik. A tegnap több tucat alkalmazott csaknem két órás tiltakozáson követelte az örökösi nyugdijhoz való jog tiszteletben tartását, a koronavirus elleni védőruhában végzett munkaidő három órára való csökkentését és a COVID-19 felvételét az egészésgügyi dolgozókat fenyegető, a szakma gyakorlása nyomán femerelő veszélyes betegségek listájára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Florin Cîţu ismételten elmondta, hogy az állami apparátus digitalizálása mandátumának prioritása

Florin Cîţu miniszterelnök kedden ismételten elmondta, hogy az állami apparátus digitalizálása mandátumának prioritása, megjegyezve, hogy a terület legfontosabb projektje az e-facturare program. A miniszterelnök szerint a közszféra gátolja a magánszféra fejlődését és ezen az állapoton teljes mértékben változtatni kell. Ilyen összefüggésben erősitette meg a miniszterelnök a közszféra digitalizálásának fontosságát. „Azok az országok, amelyek bevezették az e-facturare programot, azaz az elektrónikus számlázást átlag két százalékponttal növekedtek jövedelmeik, épp ezért is mondtam az Európai Bizottságban és a beruházókkal folyatott megbeszéléseimen, hogy nem vagyok a dijemelések hive, főleg a jelenlegi helyzetben. A költségvetési jövedelmeket növelhetjük a digitalizálás segitségével”, magyarázta Florin Cîţu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Rozália Gănciulescu