Comandamentul Flotei din Constanța a împlinit pe 26 februarie 125 de ani de la înființare. Structura este prima din cadrul Forțelor Navale Române cu atribuțiuni în planificarea, organizarea și conducerea apărării litoralului maritim al României, în cooperare cu alte unități terestre și aeriene.Evenimentul a fost marcat printr-o serie de activități organizate în portul militar Constanța și la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie.

Comandamentul Flotei continuă tradiția Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naștere a fost semnat de către Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înființare, Divizia de Mare avea reședința la Constanța, era alcătuită din cinci nave (crucișătorul ,,Elisabeta”, bricul „Mircea”, canoniera ,,Grivița” și torpiloarele ,,Sborul”, ,,Smeul” și ,,Năluca”), iar primul ei comandant a fost viceamiralul Vasile Urseanu.

Actualul comandament are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere, un divizion de rachete de coastă și un divizion de nave sprijin logistic, cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă ale României.

Drapelul de Luptă, decorat de șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu

foto: www.navy.ro

Vineri, 26 februarie, în portul militar Constanța s-a desfășurat o festivitate militară în cadrul căreia Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei a fost decorat de către șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait și comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, au acorda diferite distincții militare și plachete aniversare unor persoane care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Comandamentului Flotei, atât în plan național, cât și în plan internațional.

foto: navy.ro

General-locotenent Daniel Petrescu a transmis un mesaj prin care a felicitat personalul Comandamentului Flotei pentru activitate și a subliniat misiunea și importanța acestei structuri în cadrul angajamentelor internaționale ale țării noastre: ”Comandamentul Flotei a ajuns la 125 de ani de când navele sale veghează și apără litoralul întregit al României, de când pavilionul românesc și Marele Pavoaz străbat mările și oceanele lumii. Această sărbătoare ne-a adus din nou într-unul dintre locurile tematice ale orașului Constanța, Portul Militar. Prin decretul Regelui Carol I, din ziua de 26 februarie 1896, lua ființă această divizie, Divizia de Mare, un pas important în vederea definitivării organizării Flotei Regale. Data a devenit punctul de start al unei lungi călătorii a marinarilor militari pe apele liniștite sau învolburate ale istoriei și în care unicul lor scop a fost și a rămas apărarea hotarelor de apă ale României. Dezvoltarea capabilităților de apărare, inclusiv ale Forțelor Navale va continua prin accelerarea programelor de înzestrare. Relevanța strategică a regiunii ne obligă la concentrarea atenției pentru realizarea investițiilor prioritare, dar și la utilizarea inteligentă a capabilităților dezvoltate în cadrul multinațional. Doresc să felicit întreg personalul Comandamentului Flotei care și-a dovedit profesionalismul, dedicarea și eficiența în procesul de instruire și pe timpul executării misiunilor în apele teritoriale sau mai departe. Am primit întotdeauna aprecieri și cuvinte de laudă din partea aliaților și a partenerilor cu care v-ați antrenat. Ați impresionat prin calitatea pregătirii, dorința de perfecționare și integrare. Vă urez sănătate, putere de muncă, bucurii și împliniri profesionale și personale!

foto: navy.ro

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, a reiterat simbolistica celor 125 de ani de tradiție ai structurii și a felicitat militarii pentru activitatea și eforturile depuse de-a lungul timpului, în misiunile naționale și internaționale: ”Comandamentul Flotei sărbătorește 125 de ani de frumoasă și bogată tradiție. Divizia de Mare reprezintă rezultatul străduinței merituoase a unei întregi generații de bravi ofițeri. Flota reprezintă rodul muncii și jertfei înaintașilor noștri, sacrificiul suprem în primul și în al doilea Război Mondial. Este o datorie de onoare pentru noi, toți cei de astăzi de a evoca, chiar și în puține cuvinte, eroismul și tributul acestora. Valoarea cea mai de preț a oricărei structuri militare o reprezintă resursa umană, iar Flota din care faceți parte se poate mândri cu oameni minunați, animați de simțul datoriei. Doresc să vă transmit mulțumirile și considerația mea pentru eforturile și activitatea depuse de-a lungul anilor. Vă urez mult succes în îndeplinirea obiectivelor propuse, sănătate, fericire și succes în îndeplinirea obiectivelor profesionale și personale! La mulți ani și bun cart înainte!

Monetăria Statului a lansat o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”

Cu același prilej, Regia Autonomă Monetăria Statului a lansat o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”. Emisiunea medalistică face parte din programul național al Monetăriei Statului pentru anul 2021 și constituie un izvor istoric prețios pentru contemporani și pentru generațiile viitoare.

Cu inspirație și cu finețe, arcul peste timp, prezentat pe fațetele medaliei aniversare din anul 1896 până în anul 2021, este stilizat de către creatorul acesteia într-o schemă ce îmbină trei elemente importante ale evoluției celei mai complexe structuri a Forțelor Navale Române, îmbrățișate de valurile înspumate ale mării. Punctul de pornire este dat de bustul viceamiralului Vasile Urseanu, primul comandant al Diviziei de Mare în anul 1896, care, după trecerea sa în rezervă, în anul 1900, a militat pentru înființarea Societății Astronomice Române și a contribuit la ridicarea Observatorului Astronomic Popular, în anul 1910, astăzi denumit Observatorul Astronomic al Municipiului București „Amiral Vasile Urseanu”.

Cel de-al doilea element prezentat este crucișătorul „Elisabeta”, cea mai modernă navă de război din Marea Neagră, pe care România a avut-o la cumpăna secolelor XIX-XX, iar cel de-al treilea simbol introdus de autor pe medalia aniversară este sediul oficial al Comandamentului Flotei, prima construcție impozantă înălțată la Constanța, în perioada 1879-1881.

Medalia poate fi cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului. Ediția limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României” conține 100 de exemplare, 40 din argint și 60 din cupru.

Muzeul Marinei Române a găzduit expoziția „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”.

Activitățile dedicare aniversării a 125 de ani de la înființarea celei mai mari structuri operative a Armatei României din Dobrogea au continuat la Muzeul Național al Marinei Române unde publicul a putut admira medalia aniversară „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României” și Expoziția „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”.

Expoziția „Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar”, cuprinde peste 50 de instantanee surprinse de maistrul militar principal Ovidiu Oprea, un militar care, aproape trei decenii, a făcut parte din echipajele unor nave militare.

Ovidiu Oprea a participat, în perioada 2001-2009, în calitate de șef de echipaj al navei militare de transport „Albatros”, la diferite misiuni internaționale, în Golful Persic, în Europa, Asia si Africa. Fotografiile sale redau aspecte din timpul activităților de instrucție desfășurate de militarii din Forțele Navale Române și îmbină pasiunea unui marinar militar pentru fotografie, o esență care, de multe ori, nu ține cont de manualul de fotografie ci de o percepție senzorială în acord cu subiectul său.

****

foto: navy.ro

După aderarea României la NATO, navele din compunerea Comandamentului Flotei au participat la numeroase misiuni în teatrele de operații maritime, împreună cu forțele navale aliate. Astfel, în perioada 2005-2011 și în anul 2013, anual, Comandamentul Flotei a asigurat participarea la Operația NATO „Active Endeavour” din Marea Mediterană (OAE) cu o fregată, având un echipaj alcătuit din 205 militari. OAE a fost o operație de apărare colectivă, bazată pe articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, cu scopul combaterii terorismului, al detectării și prevenirii acțiunilor teroriste în Marea Mediterană.

Prima misiune reală de luptă executată de o navă militară românească după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost înregistrată în perioada martie-octombrie 2011, când fregata „Regele Ferdinand” a participat la Operația NATO „Unified Protector” în Marea Mediterană, o operație instituită de NATO, în conformitate cu Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr. 1973/23 martie 2011, pentru impunerea embargoului asupra armelor împotriva Libiei. În timpul acestei misiuni, echipajul fregatei a salvat aproximativ 150 de persoane aflate în dificultate la bordul unei ambarcațiuni civile în Marea Mediterana. Ambarcațiunea de mici dimensiuni avea la bord emigranți africani, dintre care 10 erau femei și 15 copii, și se afla în derivă, la aproximativ 100 mile marine nord de Tripoli, Libia, având motorul defect. Pentru misiune, fregata a avut un echipaj alcătuit din 205 militari și a fost comandată de comandorul Mihai Panait.

O altă pagină importantă consemnată în istoria recentă a Comandamentului Flotei a fost participarea unei nave militare românești, în anul 2012, la Operația UE „Atalanta, o operație a Uniunii Europene de luptă împotriva pirateriei navale, desfășurată în Oceanul Indian și Golful Aden. În timpul acestei misiuni de luptă, fregata „Regele Ferdinand” a realizat mai multe acțiuni, în premieră, pentru Armata României și pentru Forțele Navale Române: participarea la o operație de luptă cu elicopter Puma Naval ambarcat (zboruri de noapte deasupra oceanului; evacuare medicală reală de la bord, de la o distanță de aproximativ 400 km de țărmul african; distrugerea unei ambarcațiuni suspecte de acte de piraterie navală cu sistemul de armament de la bordul elicopterului); tranzitul Canalului Suez; trecerea Ecuatorului și desfășurarea de misiuni reale în Emisfera Sudică; escale în porturi din Tanzania, Djibouti și Insulele Seychelles, în care au fost desfășurate acțiuni de diplomație navală. Fregata a avut un echipaj alcătuit din 240 militari și a fost comandată de comandorul Mihai PANAIT.

Comandamentul Flotei a pus la dispoziția Alianței Nord-Atlantice, începând cu anul 2017, câte o fregată pentru a desfășura misiuni în cadrul Operației NATO „Sea Guardian” din Marea Mediterană, pentru monitorizarea traficului naval și pentru descurajarea acțiunilor ilegale pe flancul sudic al NATO. Conform rezoluțiilor adoptate la summit-urile NATO din perioada 2016-2020, România a participat în anii 2017, 2018 și 2019 cu fregata „Regele Ferdinand”, iar în anul 2020 cu fregata „Regina Maria”.

După degradarea situației de securitate din Marea Neagră, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în anul 2014, Forțele Navale Române și Alianța Nord-Atlantică și-au concentrat efortul pe asigurarea unei prezențe navale întărite în bazinul pontic. Astfel, NATO a planificat desfășurarea unor misiuni în Marea Neagră, la care au luat parte cele două grupări navale permanente ale Alianței, în care au fost integrate și nave militare românești. Concomitent, navele și forțele din subordinea Comandamentului Flotei au participat la numeroase exerciții naționale și multinaționale anuale, dintre care menționăm doar Exercițiul „Sea Sheild” și Exercițiul „Poseidon”, unele dintre cele mai mari activități de instruire din Marea Neagră, organizate de către Forțele Navale Române.

Ca o recunoaștere a profesionalismului a militarilor din Forțele Navale Române, precum și a calității sistemului militar românesc de pregătire profesională și de instruire, în anul 2020, o navă din subordinea Comandamentului Flotei (puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”) a deținut pentru prima dată conducerea unei grupări navale permanente a NATO, iar la bordul acesteia, alături de echipajul românesc, atât comandantul grupării navale, cât și majoritatea ofițerilor din statul major al grupării, au fost militari români.

Articol de: Adelina Boboc