Proiectul bugetului a fost adoptat cu 234 de voturi pentru și 170 împotrivă

Realizator: Parlamentarii dezbat, la această oră, proiectul bugetului asigurărilor sociale în prezența premierului Florin Cîțu. Anterior a fost adoptat proiectul bugetului de stat pentru acest an, cu 234 de voturi pentru și 170 împotrivă. Toate amendamentele opoziției au fost respinse.
Reporter: Cătălin Purcaru – Opoziția a depus peste 3.400 de propuneri de modificare a textului legii bugetului de stat, între care dublarea alocațiilor pentru copii, majorarea pensiilor și alocarea de fonduri suplimentare pentru sănătate și educație. Social-democrații susțin că principiul austerității stă la baza construcției bugetare pentru acest an. Mai mult, deputatul PSD Marius Budăi consideră că fondurile pentru administrațiile publice locale sunt alocate strict pe criterii politice.
Marius Budăi: V-aţi gândit să tăiaţi bani de la administrațiile locale, de la drumuri județene și comunale. Colegii mei nu vor susține niciun amendament aici și nici nu vom valida prin votul nostru acest furt, acest abuz, această mită electorală din banii românilor.
Reporter: În replică, reprezentanții coaliției guvernamentale PNL, USR, UDMR au dat asigurări că bugetul este axat pe investiții, pe reforma aparatului administrativ și prevede totodată sume în plus pentru sistemul medical. Premierul Florin Cîțu spune că măsurile din buget nu sunt unele de austeritate și respinge discursul politic al opoziției.
Florin Cîţu: Dacă ne uităm la investiții, cheltuielile cresc cu aproape /…/ miliarde de lei, nici vorbă de austeritate. Ne uităm la ce se întâmplă cu cheltuielile de personal, chiar şi acolo există o creștere, ne uităm și la cheltuielile cu asistență socială, pensii, alocaţii etc., creşterea este de aproape 10,2 miliarde de lei.
Reporter: Bugetul de stat pentru acest an este construit pe un deficit estimat la 7,6% din produsul intern brut și pe o creștere economică de 4,31 de procente.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 martie)