Senatorii și deputații vor relua, marţi dimineață, în ședință comună, dezbaterile asupra bugetului de stat

Senatorii și deputații vor relua, în această dimineață, în ședință comună dezbaterile asupra bugetului de stat, pentru care votul final este așteptat astăzi. Ieri, după discuții marcate de atacuri dure între putere și opoziție și care s-au prelungit după miezul nopții, au fost aprobate sumele alocate mai multe ori instituții în forma elaborată de Guvern. Nu a fost acceptat niciunul dintre amendamentele inițiate de PSD și AUR. Parlamentarii din opoziție anunță că vor vota împotriva documentului, în timp ce reprezentanții puterii și-au reafirmat sprijinul pentru măsurile prezentate de executiv. Reporterul RRA, Iulia Gherman, are detalii.
Reporter: Iulia Gherman – Bugetul pentru acest an a fost construit cu multă responsabilitate, are ca prioritate reforma statului, asigură relansarea economică și reduce dezechilibrele bugetare apărute în perioada 2017-2019, a declarat premierul la dezbaterile generale asupra documentului. Florin Cîțu a spus că nu este vorba de un buget de austeritate, așa cum susține opoziția.
Florin Cîţu: Salarii mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate. Dublarea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar în ultimii patru ani trebuie să se vadă și în performanță.
Reporter: Cele aproape 4.000 de amendamente depuse de opoziție la proiectul de buget nu au susținere financiară – a comentat senatorul USR PLUS, Claudiu Mureșan.
Claudiu Mureşan: 3.646 de amendamente, iluzii vândute cinic unor oameni chinuiți de pandemie și de criza economică. Nu v-aţi oprit din a promite oricui și orice.
Reporter: De cealaltă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat distribuirea banilor pe criterii politice și nerespectarea legislației aprobate de Parlament cu privire la majorarea alocațiilor și a pensiilor.
Marcel Ciolacu: Dacă aici, în Parlament, nu vei respecta românii, atunci eu și colegii mei vom merge în stradă alături de ceilalți români care ies zilnic.
Reporter: Respingerea amendamentelor depuse de opoziție nu este în avantajul cetăţenilor, potrivit co-preşedintelui AUR, George Simion.
George Simion: Nu e corect faţă de o ţară care nu are nici şcoli şi nici spitale. Nu e corect față de o țară care nu mai produce nimic. Nu e corect să nu avem un proiect de țară.
Reporter: Tot astai se așteaptă și votul asupra bugetului asigurărilor sociale, care este cu 10% mai mare decât cel alocat anul trecut, după cum spune ministrul muncii, Raluca Turcan.#HUN/denisse

RRA 2 martie