Comisia Europeană va sprijini 13 proiecte de reformă derulate de România

13 proiecte de reformă ale autorităţilor române, care urmăresc dezvoltarea țării și crearea de locuri de muncă, vor fi sprijinite tehnic de Comisia Europeană.

Ajutorul vine în cadrul unui instrument european de ajutor care dispune anul acesta, pentru toate statele membre, de un buget de peste 100 de milioane de euro pentru promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale.

Reporter: Carmen Gavrilă – În esență, Comisia oferă spijin statelor ca să poată aplica reformele pe care le presupune schimbarea de paradigmă economică în Uniune, determinată, în principal, de pandemia de COVID-19, care a scos la iveală o serie de vulnerabilități în mai tot blocul comunitar.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira: Reformele nu sunt un scop în sine, ci căi pentru a atinge ţinte. Ele sunt necesare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, consolidarea sistemelor de sănătate și a sistemelor sociale și educaționale și, în general, pentru sporirea rezistenței statelor membre și a părților interesate atunci când se confruntă cu provocări dificile și crize globale.

Reporter: Comisarul Ferreira a explicat că sprijinul tehnic de la Comisie se suprapune pe recomandările specifice de țară din semestrul european, adică exact acolo unde există vulnerabilități. De exemplu, în prima fază a instrumentului, cele 13 proiecte pentru România sunt în domenii cu probleme de administrație publică, politica națională de dezvoltare și coordonare, cea de planificare strategică și bugetară, politica de sustenabilitate a investițiilor publice, legislația taxelor și îmbunătățirea colectării de taxe, politica de transformare digitală și cea de tranziție ecologică. Potrivit Comisiei Europene, instrumentul de sprijin tehnic va ajuta România să își formeze capacitatea de aplicare a Planului de Redresare și Rezistență la vulnerabilități și va promova în blocul comunitar coeziunea economică, socială și teritorială./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 martie