2021.március 4.

Ma van a szexuális kizsákmányolás elleni világnap

Első alkalommal 2009. március 4-én emlékeztek meg a szexuális kizsákmányolás áldozatairól. A kezdeményezés a Groupe International de Paroles de Femmes – GIPF nevű civil szervezethez és Célhia de Laverenehez, a Stop – Stop Trafficking Of People alapító elnökéhez kapcsolódik, akik Párizsban nemzetközi konferenciát szerveztek „A szexuális kizsákmányolás elleni harc első világnapja” címmel. A témához kapcsolódó világnapi rendezvények célja az, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogok olyan durva megsértésére, mint amilyen a szexuális kizsákmányolás. (RADOR Hírügynökség)

Leváltották a Bákó Megyei Rendőr-felügyelőség vezetőségét és a honfalvai rendőrőrs vezetőjét és annak helyettesét

Az intézkedést tegnap este közölte a sajtóval Lucian Bode belügyminiszter, aki hozzátette, hogy szolgálati mulasztás miatt ügyészségi eljárást is kezdeményeznek a szóban forgó rendőrök ellen. Minderre annak kapcsán került sor, hogy hétfőn egy férfi túszul ejtett két munkást egy lakásban, amelyből őt korábban kilakoltatták, majd néhány óra múlva egy késsel megölte őket. A rendőrök megpróbáltak tárgyalni az agresszorral, de kísérletük eredménytelen maradt, majd amikor dulakodást hallottak a lakásban, betörték az ajtót, de időközben a férfi egy késsel megölte a túszait. A rendőrök a férfi lábát meglőtték. Az elkövető jelenleg kórházban van. (RADOR Hírügynökség)

Rendőröket állítottak elő

A bukaresti 16-os számú rendőrőrs nyolc járőrét a személyes szabadság törvényellenes korlátozásával és kínzással vádolják. A Fővárosi Ügyészség közleménye szerint egy további rendőrt igazságügyi felügyelet alá helyeztek. A rendőröket azzal vádolják, hogy tavaly szeptemberben az Eroii Revoluţiei városnegyed környékén két fiatalt megvertek, miután azok számon kérték tőlük azt, hogy miért nem viselnek védőmaszkot. A fiatalokat a rendőrök megbilincselték, megütötték, megalázták őket, majd egy üres telken magukra hagyták őket. (Radio România Actualităţi)

Az Egészségügyi Minisztérium a diákoknak a testnevelési órákon is ajánlja a védőmaszk használatát

Ezt Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter jelentette ki egy Facebook-bejegyzésében. Amennyiben a tanórákat a szabadban tartják, úgy a védőmaszk használata nem kötelező, de ajánlott a diákok közötti biztonságos távolságtartás – tette hozzá a miniszter.

Ilyenképp a Vlad Voiculescu által vezetett intézmény ellentmond Sorin Cîmpeanu tanügyminiszternek, aki szerint a testnevelési órákon a diákoknak nem kell védőmaszkot viselniük, függetlenül attól, hogy az órákat a szabadban, vagy a tornateremben tartják. Voiculescu úgy véli, hogy a javasolt intézkedéseket az indokolja, hogy növekszik az új típusú koronavírus által fertőzött diákok és tanárok száma.

Mint ismeretes a közelmúltban hasonló vita robbant ki Vlad Voiculescu és Sorin Cîmpeanu között annak kapcsán, hogy az egészségügyi miniszter megtiltotta volna a diákoknak, hogy márciuskákat ajándékozzanak egymásnak. (RADOR Hírügynökség)

Az RMDSZ által jelölt prefektusokat nevezett ki a kormány

RMDSZ-es prefektusokat is kinevezett a kormány a szerda reggeli kormányülésen. A Szövetség megyei szervezetei az elmúlt hetekben döntöttek arról, hogy kit nevesítenek prefektusnak és alprefektusnak a megyéjükben. A koalíciós megállapodások és a nevesítések lezárulása után a kormány a következő személyeknek adott prefektusi kinevezést: Arad megyében Tóth Csabának; Kolozs megyében Tasnádi István Szilárdnak; Szatmár megyében prefektusként folytatja a munkát Altfatter Tamás-Ferenc; Szilágy megyében Dari Tamás az új prefektus. (RADOR Hírügynökség / RMDSZ Tájékoztató)

Székely Ervin, RADOR