Complexul Energetic Hunedoara se pregăteşte de reorganizare

Complexul Energetic Hunedoara se pregăteşte de reorganizare, în încercarea de a depăşi situaţia extrem de gravă în care se află. Viitoarea societate va trebui să găsească soluţii pentru a supravieţui, în condiţiile în care cheltuielile de producţie pentru un megawat sunt de trei ori mai mari decât preţul de vânzare. Aflăm care este situaţia de la corespondentul RRA, Ilie Pintea:

Reporter: Încă de săptămâna trecută, Complexul Energetic Hunedoara a început avizarea documentației pentru crearea unei noi structuri și divizarea actualei unități, din care se va desprinde Termocentrala Mintia. Pentru preluarea acesteia, Consiliul Județean Hunedoara a formulat Ministerului Energiei şapte solicitări, dintre care patru au fost deja soluționate.

În ceea ce privește noul complex, acesta nu va putea supraviețui fără un ajutor de stat acordat într-o formă sau alta, pentru că are costuri de exploatare mult mai mari decât prețul cu care vinde energie.

Administratorul special Cristian Roșu: Cam 600 de lei costul, 230 încasările, diferența este pierdere. Mai aveam încă două venituri, serviciile de sistem și ajutorul pentru punerea în siguranță a zăcământului. Le-am pierdut, începând cu 1 ianuarie nu mai sunt. Acum, pe noua construcție identificăm noi oportunități pentru a găsi o înlocuire a acelor servicii de sistem, eventual cu o schemă de sprijin.

Reporter: Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență de 15 luni și are datorii de peste un miliard și jumătate de euro. Noua structură rezultată din divizare ar putea fi gata la finalul lunii aprilie și va cuprinde cele patru mine, Termocentrala Paroșeni și o societate de prestări servicii.#HUN/cmorozanu/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 4 martie