REUTERS:  Parlamentul României aprobă bugetul pe anul 2021, pentru reducerea deficitului

REUTERS (Marea Britanie), 3 martie 2021 – Parlamentul bicameral al României a aprobat, marți, bugetul pentru 2021, care prevede un obiectiv mai strict de deficit, de 7,2% din produsul intern brut, așa cum era de așteptat, încercând să consolideze finanțele publice și să mențină credibilitatea pe piețele externe de capital.

Guvernul centrist al premierului Florin Cîțu a încercat să convingă agențiile de rating că poate ține datoria publică sub control, ca să nu riște să piardă (țara) ratingul de investiții. Agențiile au clasat România la un pas de categoria junk. „S-a dorit și trebuia prezentată Comisiei Europene o poziție bugetar-fiscală prudentă. Reducerea deficitului ne plasează pe o cale de ajustare fiscală în conformitate cu recomandările CE”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Parlamentul a aprobat proiectul de lege cu un vot de 234 pentru și 170 contra, fără a fi adoptate amendamentele depuse de către opoziția de stânga. Acele propuneri ar fi reprezentat 12,8% din PIB, ceea ce ar fi putut împinge deficitul la aproximativ 20% din PIB, a spus guvernul.

Conform proiectului de lege, deficitul urmează să se reducă, de la nivelul ridicat de 9,8% din PIB anul trecut, după ce pandemia s-a adăugat anilor de creșteri salariale și de reduceri de impozite. Proiectul se bazează pe o prognoză de creștere economică de 4,3%. De asemenea, se plafonează pensiile publice, se îngheață salariile din sectorul public și se elimină sporurile funcționarilor publici pe tot parcursul anului, în ceea ce Cîțu a spus că reprezintă „un buget credibil”.Autor: Radu Marinas

Traducerea: Cristina Zaharia