2021. március 5

Temesváron a vesztegzár elrendelését javasolták a koronavírussal fertőzöttek számának drasztikus növekedése miatt

Temesváron a vesztegzár elrendelését javasolták a koronavírussal fertőzöttek számának drasztikus növekedése és a korházak zsúfoltsága miatt, de a helyi hatóságok hezitálnk a döntés meghozásával, noha az utóbbi két hét összevetése szerint ezer lakosra 7,5 fertőzött jut. Dominic Fritz polgármester többször figyelmeztette a város lakosságát, valamint az éttermek, kávézók és sporttermek tulajdonosait a fertőzés-megelőző intézkedések betartására. Másrészt, Németh Zoltán új prefektus bejelentette, hogy a Közegészségügyi Osztálytól a jelenlegi és a novemberi helyzet összehasonlitását kérte, ugyanis a koronavirus-járvány novemberben érte el a csúcspontot. „Temesvár vesztegzár alá helyezése csakis úgy kerülhető el, ha betartjuk a biztonsági távolságot és a fertőzés elterjedésének megelőzésére hivatott higiéniai szabályokat. A korházak zsúfolásig vannak. A koronavírus új mutációja könnyebben és gyorsabban terjed, és főleg a fiatalok körében”, hangsúlyozta a prefektus.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

Újabb AstraZeneca vakcina-szállitmány érkezett a bukaresti országos tároló központba

Pénteken mintegy 200 ezer adag AstraZeneca-vakcina érkezett a bukaresti országos tároló központba. A vakcinákat a regionális központok között osztják szét. Mostanig 165 ezer ember kapta meg a koronavírus-betegség megelőzésére szolgáló AsraZeneca-szert a mintegy 1.000.065 beoltott közül, akik már megkapták az első adag oltóanyagot. Másrészt, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter a Facebookon közölte, hogy a tegnap az új koronavirus ellen beoltott oktatási dolgozók száma meghaladta a 100 ezret.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

Romániában is megjelent a koronavírus dél-afrikai variánsa

Romániában is megjelent a koronavírus dél-afrikai variánsa, amely kevésbé érzékeny a vakcinákra. A MidLife szakemberei két esetet – Bukarestben és Piteşti-en – azonositottak. A magánklinika laboratóriumában összesen 93, az országból véletlenszerűen kiválasztott mintát elemeztek. Kettőben mutatták ki a koronavírus dél-afrikai és 72-ben a brit változatát. A koronavírus brit mutációja gyorsabban fertőz, Romániában nem egészen két hónap alatt 272 fertőzést jegyeztek. A vírus dél-afrikai variánsa esetében egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy súlyosabb megbetegedést okozna, viszont a többi új változathoz hasonlóan gyorsabban terjed az eredetinél.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

Az Országos Statisztikai Intézet jelentése az óránkénti munkaerőköltségről

A elmúlt év negyedik negyedévében az óránkénti munkaerőköltség mintegy 9%-al növekedett 2019 ugyanezen időszakához képest, mig a harmadik negyedévhez viszonyitva a növekedés csakne 3%-os volt. A legjelentősebb növekedést a kulturális és szabadidős-szórakoztató tevékenységek terén mérték, ami több mint 14%-nak felel meg, és majdnem azonos növekedést regisztráltak a szállodák és éttermek területén. Az építkezésben és az ingatlan-piacon az óránkénti munkaerőköltség több mint 10% -kal emelkedett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

Osztrák cég nyerte meg a Piteşi-Nagyszeben közötti egyes autópályaszakasz megépitésére kiirt pályázatot

Ezt Cătălin Drulă szállításügyi miniszter jelentette be csütörtök este, hozzáfűzve, hogy ha a tiz napos határidő alatt senki nem fellebezi meg a közbeszerzési eljárás eredményét, alá lehet írni a szerződést. A Piteşti – Nagyszeben autópálya építését 5 szakaszra osztották:  az 1-es, Nagyszeben – Bojca (Boiţa) szakasz munkálatai már zajlanak és e sztrádaszakaszt a jövő év végéig kell átadni a forgalomnak. A 2-es és 3-as szakaszra folyamatban van a közbeszerzési eljárás, az 5-ös szakaszra már aláírták a szerződést egy olasz céggel és a munkálatok tavasszal kezdődnek.
Gănciulescu Rozália