2021.március 8

Sorin Cîmpeanu: A tanárokra nem érvényes a nyugdijak és fizetések összevonását tiltó intézkedés

A tanárokra nem lesz érvényes azon törvénytervezet elfogadása után sem az az előirás, mely szerint azok a közalkalmazottak, akik úgy döntenek, hogy csak 70 éves korukban vonulnak nyugdíjba, választaniuk kell a nyugdij és az állami fizetés között a rendes nyugdíjkorhatár elérése (63 vagy 65 év) és a 70 éves koruk közötti években, nyilatkozta Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter, hozzáfűzve, hogy a tanárokat órabér szerint fizetik majd, akár most is, mivel szükség van a szakemberekre. Az egészésgügyben is számos, nyugdijkorhatárt meghaladó orvos dolgozik jelenleg is. A közigazgatási dolgozók szakszervezetei szerint több mint tiz ezer helyi rendőr kap nyugdijat és fizetést. Az Orban-kormány próbálkozott a nyugdijak és a fizetések összevonásának hatálytalanitásával, de az Alkotmánybiróság elutasitotta az erre vonatkozó törvénytervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

A belügyminisztérium tervbe vette a rendvédelmi erők számának kiegészitését Bukarestben és Temesváron

A belügyminisztérium tervbe vette a törvényes előirások tiszteletben tartása felett örködő rendvédelmi erők számának kiegészitését Bukarestben és Temesváron, mely városokban a koronavirus-járvány okozta ferőzések számának megnövekedése miatt újabb szigoritó intézkedéseket rendeltek el. Mint ismeres, Temesvárat és a megye néhány községét az éjszakától vesztegzár alá helyezték, mig a fővárosban újból életbe lépett egész sor intézkedést, mint például az éttermek, kávézók és bárok bezárása. Lucian Bode belügyminiszter kihangsúlyozta: „Célunk a koronavirus elterjedésének leszoritása. A szabályok betartását ellenörző belügyi struktúrák alkalmazottjai számának növeléséről mielőbb döntünk”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Románia az első helyen szerepel az EU szintjén, ami a nők részarányát illeti a vezető tisztségekben

A nők részaránya szempontjából a vállalatok vezető tisztségeiben Románia az első helyen szerepel az Európai Unió szintjén, derült ki a nők által létrehzott egyik üzleti központ közleményéből, amely az Eurostat jelentésére hivatkozik. Az adatok szerint, a vezető poziciókban dolgozók 34%-a Romániából származó nő. A ranglistán Romániát Észtország, Litvánia és Lettország követi. Ezenkivül több mint ötszáz ezer vállalkozás működik Romániában, melyeknek részvényese egy nő. A nők által vezetett üzletek nagyrésze középvállalat, mint például különféle irodák, szépségszalonok, kisebb üzletek vagy műhelyek. Az utóbbi időben Romániában egy új jelenség is megjelent: a vállalkozó anyák szerepe. Európa viszonylatában az ügyvivők 37%-a nő, 28%-a igazgatósági tag és 18%-a vezető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Februárban, országszerte több mint ötvenezer lakást adtak el

Februárban, országszerte több mint ötvenezer lakást adtak el, azaz ezer négyszázzal többet mint az előző hónapban. A legnagyobb érdeklődés Bukarestben volt, ahol nyolzezer ötszáz ingatlan eladását regisztrálták, majd következik Ilfov és Brassó megye. Ezzel szemben, az emlitett időszkban a legkevesebb lakást Kovászna, Krassó-Szörény és Szilágy megyében vásárolták. Ugyanakkor Arad, Dolj és Temes megyékben értékesitették a legtöbb mezőgazdasági földterületet, tájékoztatott az Országos Kataszteri és Ingatlanhirdetési Ügynökség (ANCPI) .(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Hétfőn újabb Pfizer/BioNTech-vakcina szállitmány érkezik Romániába

Sajtóközlemény szerint 224.000 adag Pfizer vakcina-szállitmány érkezik Romániába, az Otopeni, kolozsvári és temesvári repülőterekre. A vakcinák tároló központokba való szállitását a gyártó cég biztositja, szénsavas jéggel ellátott és fóliával lezárt speciális konténerekben. A tervek szerint a következő szállitmány március 15-én érkezik Romániába, de ezt még hivatalosan nem erősitette meg a gyártó cég.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Gănciulescu Rozália