Planul Național de Redresare și Reziliență este principala temă de dezbatere politică a săptămânii

Realizator: Planul Național de Redresare și Reziliență este principala temă de dezbatere politică a săptămânii. Modul în care vor repartiza fondurile europene, pe care le va putea accesa România în acest scop, naște conflicte între partidele din coaliție și PSD. Amalia Bojescu explică:

Reporter: Planul Naţional de Redresare și Reziliență va fi din nou astăzi pe masa de lucru a partidelor din coaliție care trebuie să decidă modul în care vor fi accesate cele 30 de miliarde de euro. Documentul este la nivel de draft și, potrivit premierului Florin Cîțu, în actuala formă, pentru educație sunt alocate fonduri reprezentând 9% din bugetul PNRR, iar pentru sănătate aproape 3 miliarde de euro. Modul în care sunt distribuiţi aceşti bani duce însă la tensiuni între putere și opoziție. PSD vrea ca Planul Național de Redresare și Reziliență să fie prezentat în Parlament, în caz contrar – spune președintele partidului Marcel Ciolacu – social-democrații nu vor vota ratificarea majorării contribuției României la bugetul Uniunii Europene. Documentul necesită pentru adoptare majoritate calificată, adică două treimi din voturile parlamentarilor, inclusiv voturile favorabile de la opoziție. PSD mizează pe acest lucru și încearcă să obțină alocarea de sume din PNRR și către proiectele administrațiilor conduse de această formațiune pentru că, spun social-democrații, prin bugetul de stat pe acest an au fost direcționați bani în special către localități în care sunt la putere primari din partidele din coaliție. În acest context, PSD va decide dacă va depune plângeri penale în legătură cu modul în care au fost distribuiți banii, luând în calcul chiar atacarea Legii bugetului de stat pe acest an, la Curtea Constituțională.

Realizator: Asăzi se așteaptă decizia PSD asupra unor posibile acțiuni politice anunțate în ultima perioadă, între care atacarea la Curtea Constituțională a Legii bugetului de stat pe 2021 și depunerea unei noi moțiuni simple, de data aceasta împotriva ministrului economiei, Claudiu Năsui.#HUN/lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie