Secretarul de stat John Whittingdale, responsabil de problemele mass mediei în Ministerul Culturii din Marea Britanie, a făcut recent o declaraţie surprinzătoare. În faţa deputaţilor, acesta a declarat că după ce internetul de mare viteză va deveni accesibil pentru marea majoritate a populaţiei, taxa obligatorie pentru pentru serviciile BBC va fi eliminată – scrie News Shopper. Serviciul public de mare tradiţie şi un etalon pentru deontologia jurnalistică, ar deveni astfel un furnizor de servicii media exact ca Netflix sau Spotify.

Taxa BBC este 157,50 de lire sterline (834 de lei) pentru un an (din aprilie se va majora la 159 de lire sterline), în timp ce abonamentul Netflix pentru un an este doar 119,88 lire sterline (635 lei). În ceea ce priveşte internetul de mare viteză guvernul a trebuit să retracteze promisiunea că până în anul 2025 în fiecare gospodărie va fi întrodusă fibra optică. Scopul actual este ca 85% din locuinţe să fie conectate la internetul de mare viteză până la termenul indicat. Presa britanică este nemulţumită că într-o ţară cu o economie dezvoltată, chiar şi într-o regiune bogată, ca Norfolk în estul Angliei viteza internetului rămâne mult în urma cerinţelor. Data anunţată de guvern are relevanţă, având în vedere că în anul 2027 – adică cu doi ani după momentul la care majoritatea covârşitoare a gospodăriilor britanice ar fi conectate la internetul de mare viteză – va expira statutul BBC, cu alte cuvinte, atunci va veni momentul adevărului pentru prestigioasa companie media.

Secretarul de stat John Whittingdale are o experienţă bogată în mass media – acesta a fost preşedintele comisiei parlamentare care a anchetat cazul publicaţiei News of the World, care a interceptat convorbiri telefonice, şi pentru acest motiv a fost şi desfiinţată – a declarat că legitimitatea taxei BBC se poate pune sub semnul întrebării, în condiţiile în care nu toată lumea are nevoie de serviciile BBC. Potrivit opiniei politicianului conservator, tinerii preferă din ce în ce mai mult emisiunile pe care le pot descărca de pe diverse site-uri (Video on Demand).

BBC a făcut un calcul şi a ajuns la concluzia că un serviciu care ar îngloba emisiuni audio, video şi ştiri fără reclame i-ar costa pe abonaţi anual cel puţin 400 de lire sterline. După ce directorul general, Tim Davie a prezentat studiul, politicienii şi specialiştii în mass media au atacat BBC. Criticii spuneau că dacă nivelul calitativ al serviciilor merită aceşti bani, atunci de ce să fie considerată infracţiune neplata taxei? „Dacă BBC ar avea încredere în competitivitatea sa, atunci nu s-ar teme de concurenţă şi ar intra pe piaţa media împreună cu Netflix şi cu ceilalţi furnizori” – a declarat pentru The Telegraph deputatul Philip Davies, membru în comisia parlamentară pentru cultură, mass media şi sport. Un alt deputat, Andrew Bridgen a declarat că faptul că fără plata taxei BBC nu poţi viziona televiziunea în Marea Britanie seamănă cu ipotetica situație în care la chioşcul de ziare nu ai putea cumpăra ziarul Daily Telegraph decât dacă ai cumpăra şi The Guardian.

Tim Davie pune accentul cel mai mare pe echilibrul şi echidistanţa serviciului public. În acest spirit este decis să-i concedieze de la BBC pe cei care formulează opinii puternice pe reţelele sociale. Directorul general recunoaşte că serviciul public a devenit prea birocratic, de aceea prin concedieri urmăreşte ca BBC să devină „mai flexibil”. Şi mai ambiţios pare proiectul managerului ca în următorii 3-5 ani 50% dintre angajaţi să fie femei, cel puţin 20% persoane de culoare, asiatici şi persoane care aparţin unor minorităţi etnice şi minim 12% persoane cu dizabilităţi. Tim Davie a spus că astfel BBC va oglindi fidel structura societăţii în care îşi desfăşoară activitatea.

Székely Ervin, RADOR