2021.március 9

Románia mintegy 30 milliárd euróba részesülhet a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv révén

Az európai alapokat az Európai Bizottság által megállapitott fő pillérek szerint csoportositják és három összetevő alapján folyósitják. Ezek között szerepel a zöld átmenet és a klimavédelem, közszolgáltatások, városfejlesztés, gazdasági versenyképesség és reziliencia. Cristian Ghinea, beruházásokért és európai alapokért felelős miniszter az Európai Parlament szakbizottságában kihangsúlyozta, hogy a terv célja, egyensúlyteremtés a beruházások és reformok között, mint például a nyugdijrendszer és a  köztisztségek betöltésére meghirdetett versenyvizsga megszervezése terén. „A terv szerint a legnagyobb beruházásokat hajtják végre Rmániában 1990 óta az iskolák és korházak fejlesztése és a környezet védelmezése érdekében. Amikor környezetvédelemre utalok, az erdőkre, vizrendszerre és a levegő védelmére gondolok”, fűzte hozzá a miniszter. A szociáldemokraták e terv parlameneti vitáját szorgalmazzák. Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke úgy vélte, hogy a Parlament a vita fő fóruma és a sok évre szóló tervet itt kell megvitatni. Ezzel szemben Florin Cîţu  miniszterelnök kijelentette, hogy a terv a kormánynak tulajdonitható és semmi köze nincs a parlamenthez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

A Cotroceni palotában munkaülést tartottak az oktatási intézmények közbiztonságáról

Klaus Iohannis államelnök  munkaülést tartott az oktatási intézmények közbiztonságáról, amelyen részt vett Florin Cîțu miniszterelnök, Dan Barna és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesek, több miniszter és közegészségügyi tisztviselők. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Új oltási központokat nyitnak meg

Új oltási központokat nyitnak meg azokban a nagy városokban, ahol az új koronavírus fertőzési aránya meghaladja a 4,5-öt ezer lakosra számitva. Konkrétan Gyulafehárvárról, Temesvárról, Brassóról,  Barcaszentpéterről, Nagybányáról, Petrozsényről, Kolozsvárról, Zilahról és Giurgiuról van szó. Az emlitett városok lakói a következő napokban már feliratkozhatnak az oltási platformon. Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány irányitója közölte, hogy Bukarestben és az ország több megyéjében valamennyi tanügyi kádert már beoltottak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Meghosszabbították a román közszolgálati rádió, illetve televizió jelentéseinek véleményezési határidejét

A parlament vezetősége úgy döntött, hogy március 31-ig meghosszabitja a román közszolgálati rádió (SRR), illetve telélevizió (SRTV) jelentéseinek véleményezési, valamint a Nép Ügyvédje felmentésének eljárási határidejét. Ludovic Orban, a képvielőház elnöke közölte, hogy a rádió és a televizió jelentéseit nem terjesztették a költségvetési-pénzügyi szakbizottságok elé, a törvényes eljárásoknak megfelelően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Romániában három hét alatt másfélszeresére nőtt a kórházban ápoltak száma

Az utóbbi három hétben másfélszeresére emelkedett, kedden pedig ismét meghaladta a tízezret a kórházban ápolt fertőzöttek száma. Az intenzív osztályokon több mint 1.100 fertőzöttet kezelnek, legutóbb tavaly decemberben volt ilyen sok súlyos beteg a Covid-kórházakban. Romániában több mint 835 ezer embernél mutatták ki a koronavírust a járvány kezdete óta, a halálos áldozatok száma pedig átlépte a 21 ezret. Kedden újabb 93 halálesetről számoltak be a hatóságok.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Gănciulescu Rozália, RADOR