Peste 400 de locuri de muncă sunt disponibile în spaţiul economic european prin reţeaua EURES

Peste 400 de locuri de muncă sunt disponibile săptămâna aceasta în spaţiul economic european prin reţeaua EURES.

Sunt cereri pentru forţă de muncă inclusiv din partea unor ţări care nu au mai oferit de ceva vreme joburi pentru români. Din Vâlcea transmite corespondenta noastra Ana Maria Cârstea.

Reporter: Vorbim despre Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia sau Suedia. Cerința esențială pentru ocuparea posturilor vacante este cunoașterea unei limbi străine cel puțin la nivel mediu, îndeosebi engleza, chiar și în agricultură.

Liviu Cochirlea, consilier EURES, purtător de cuvânt al AJOFM Vâlcea : Se observă că angajatorii europeni doresc să angajeze în continuare personal din România, pentru că încă putem vorbi atât de munca sezonieră, deci pentru muncitorii necalificați, cât și de anumite meserii care sunt deficitare în spațiul economic european. În Suedia culegătorii de căpșuni dacă aplică un grup de câteva persoane măcar o persoană să poată să cunoască limba engleză pentru a comunica.

Reporter: O condiție pe care prea puțin vâlceni din cei dornici să lucreze în străinătate o pot îndeplini.

-: Se poate învăța foarte ușor.

-: Într-un fel au dreptate, este normal să ştii limba să te poţi descurca, dar, de cealaltă parte, greu la 45 de ani.

Reporter: Condiţionarea cunoaşterii limbii engleze în spațiul economic european reprezintă motivul pentru care prea puțini vâlcenii au reușit să se angajeze în ultimii ani prin rețeaua Eures./mnecula/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie