Angajatorul are dreptul să reducă până la 80% timpul de lucru al salariaților

Realizator: Angajatorul are dreptul să reducă până la 80% timpul de lucru al salariaților, față de 50% cât a reglementat Guvernul, potrivit modificărilor aprobate de Camera Deputaților la ordonanța de urgență privind aplicarea unor măsuri de protecție socială impuse în starea de alertă sau de urgență. Alte amendamente adoptate se referă la dreptul angajatorului de a suplimenta indemnizația de 70% acordată salariaților afectaţi de reducerea timpului de muncă. Social-democrații au votat pentru proiectul de lege, deși au criticat reducerea timpului de lucru și scurtarea de la 5 zile la 24 de ore a termenului în care angajatorul poate să anunțe modificarea programului. Deputatul PSD Adrian Solomon.
Adrian Solomon: Aceste modificări au fost făcute la presiunea unor patronate, le facem lor un bine, dar uităm un lucru: peste 1,8 milioane de salariați din România nu sunt sindicalizaţi, iar pentru ei a fi la cheremul angajatorului devine de astăzi lege – cu votul nostru.

Realizator: Deputata USR PLUS Oana Ţoiu spune că măsurile au fost luate pentru a veni în sprijinul salariaților.

Oana Ţoiu: Kurzarbeit nu este o bucurie, este o măsură pe care o luăm ca să ajutăm angajatorii, angajații și economia pe timp de criză, pentru că este mult mai scump să fie generat un loc de muncă de la început sau pentru angajați să își găsească unul nou decât să poată să fie menținute locurile de muncă până când trecem de criză și își revine activitatea economică la standardul normal.

Realizator: Proiectul votat astăzi în Camera Deputaților merge la promulgare – notează redactorul nostru Iulia Gherman./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 10 martie