CLEAN TECHNICA: România a comandat 123 de autobuze electrice la firma Solaris

Dorind să permită companiei Solaris să-și întărească poziția pe piața transportului public din România, guvernul român a comandat 123 din autobuzele electrice ale firmei. Comanda guvernului este girată de Ministerul român al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, urmând ca șase* orașe să beneficieze de asemenea autobuze. Valoarea totală a contractului se ridică laa aproape 65 milioane euro.

Totuși, nu acesta este numărul total al autobuzelor care vor fi livrate în țară. Cele 123 de autobuze se înscriu într-un total de 131, pe care România urmează să le primească într-un final.

Șase* orașe românești vor prmi cele 131 de autobuze cu zero-emisie de gaze, iar companiei Solaris i s-au comandat într-o primă fază 123 de asemenea vehicule, fiecare având o lungime de 12 metri. Orașele care le vor primi sunt următoarele:

  1. Iași
  1. Sibiu
  1. Sighetu Marmației
  1. Suceava
  1. Târgu Mureș**
  1. Pitești

Deși programul livrării pentru fiecare oraș variază, comenzile vor fi finalizate până la sfîrșitul anului 2022. Petros Spinaris, membru în Consiliul de Administrație al Departamentului Solaris Bus & Coach sp.z.o.o. pentru Vânzări, Marketing și Relații cu Clienții, și-a exprimat opinia într-o declarație:

“Am fost foarte bucuroși atunci când am aflat rezultatul discuțiilor, rezultat care a fost anunțat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Locale din România. Să vedem tot mai multe orașe care iau asemenea decizii judicioase și viable din punct devedere ecologic, menite să le dezvolte capacitatea prin niște autobuze moderne și cu zero-emisii de gaze poluante este o veste bună nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile viitoare“.

Autobuzele electrice Urbino 12 vor putea fi încărcate atât pantograf, cât și prin prize, iar firma Solaris va asigura în toate localitățile infrastructura necesară pentru o încărcare în timp sau rapidă. Vor exista 123 de stații de încărcare la 40 kW și 36 de stații în sistem pantograf la 300kW.

Noile autobuze vor avea aer condiționat și vor fi dotate cu un sistem de informații pentru pasageri în conformitate cu dorințele pasagerilor și cu necesitățile fiecărui oraș. Această comandă de autobuze ecologice este una dintre cele mai mari dn Europa.

*) și **) – În articol este vorba de șase orașe, și nu de șapte, așa cum susține autoarea, ea considerând orașul Târgu Mureș ca fiind două localități diferite – Târgu și Mureș.(n. red.)

Articol de Johnna Crider

https://cleantechnica.com/2021/03/09/romania-orders-123-e-buses-from-solaris/

Traducerea: Alexandru Danga

CLEAN TECHNICA (SUA), 10 martie