Obiectivul guvernului este de a menţine un flux cât mai mare de lichidități în economie pentru a ajuta firmele să treacă de criza sanitară – a spus priemierul Florin Cîțu

Realizator: Obiectivul guvernului este de a menţine și anul acesta un flux cât mai mare de lichidități în economie pentru a ajuta astfel firmele să treacă de criza sanitară – a spus astăzi prim-ministrul Florin Cîțu. Este o metodă care a menținut economia în funcție în 2020 și a făcut ca România să aibă cea mai mare creștere procentuală a produsului intern brut din Uniune în ultimul trimestru. Premierul a vorbit despre perspectivele economice la o dezbatere despre recuperarea post-pandemie. Andrei Șerban a urmărit declarațiile și are detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: Ţări puternice din Europa, cum este Germania, a dat exemplu premierul Florin Cîțu, dispun de resurse financiare mari pe care le folosesc pentru a trece peste criza economică provocată de pandemie. România nu dispune de astfel de rezerve și soluția noastră este aceea de a face ca economia să funcționeze și să dispună de lichidități. Premierul a dat ca exemplu rambursarea mai repede a TVA, plata concediilor medicale, dar și programul IMM Invest, care ajută micile firme să acceseze credite bancare.
Florin Cîţu: Discuția pe care am avut-o cu băncile anul trecut a fost ok, ştim că sectoarele transport, HoReCa, agricultură, sectoare unde, este adevărat, riscul este mai mare, și atunci noi venim lângă antreprenor cu o garanție ca să facem lucrurile mai simple. Ăsta a fost rolul IMM Invest, de asta a mers bine, şi tot timpul anului trecut se spunea că HoReCa nu are acces la credite. Din contra, erau între primele trei sau patru categorii de CAEN care au avut acces la creditarea prin IMM Invest.
Reporter: În legătură cu domeniul HoReCa, premierul a amintit că se ia în calcul ca până în vară să se prelungească decizia suspendării plății impozitului specific./rpatulea/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 martie)