Fostul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, eliberat sub control judiciar, într-un dosar de contrabandă cu anabolizante

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguţa, suspectat de implicare în contrabandă cu steroizi anabolizanți, a fost eliberat din arest la domiciliu și transferat sub supraveghere judiciară, a declarat Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Parchetului pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).
Andrei Neguţa a fost reținut, la sfârșitul lunii decembrie 2020, din cauza suspiciunilor de implicare în contrabandă cu steroizi anabolizanți. În luna ianuarie, diplomatul a fost plasat în arest la domiciliu.
„O instanță de la Chișinău a decis prelungirea mandatului de arest la domiciliu pentru fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, iar Curtea de Apel din Chișinău a decis să-l transfere sub supraveghere judiciară”, le-a declarat vineri Gaitur jurnaliştilor.
În cazul în care se va demonstra că diplomatul moldovean este vinovat, acesta riscă pe viitor o condamnare de la trei până la zece ani de închisoare. Diplomatul Neguţa nu-şi recunoaște vinovăția, respinge acuzaţiile formulate împotriva sa.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur, a adăugat că ancheta continuă, se efectuează examinarea chimică a steroizilor anabolizanți – aceasta este o procedură dificilă, care necesită mult timp. Rezultatele cercetării vor fi raportate suplimentar.
În Republica Moldova, controlul judiciar este o măsură alternativă pentru a restrânge libertatea unui suspect, în locul arestării preventive. Suspectul nu are dreptul să părăsească localitatea în care locuiește, este obligat să se prezinte la parchet sau instanță, la primul apel, nu are dreptul să intre în contact cu alte persoane implicate în dosar, precum și să viziteze anumite locuri.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a informat, la 5 decembrie, că Serviciul de Informații și Securitate al Republicii, împreună cu Serviciul Vamal, au putut preveni o tentativă de contrabandă a unui lot de steroizi anabolizanți, pe care doreau să-l scoată din țară într-o mașină care avea numere de înregistrare ale Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Neguţa a fost rechemat din funcția de ambasador./vdraguta/ilapadat

(www.ria.ru – 12 martie)