Telejurnal – Realizator: Drone, avioane F-16 şi elicoptere americane au căutat un pilot care s-a catapultat undeva lângă Cluj. Este scenariul după care s-a desfăşurat un exerciţiu americano-român în zona bazei de la Câmpia Turzii. Americanii au adus recent aici mai multe drone performante şi 90 de militari.
Reporter: „Porcul spinos”, aşa s-a numit exerciţiul de căutare-salvare la care au participat militarii americani şi români de la Câmpia Turzii. Americanii au acţionat contra-cronometru pentru a salva un pilot din spatele liniilor inamice.
Locotenent Richard Bush – pilot: Anul acesta scenariul a fost că un pilot de F-16 s-a catapultat din cauza unei defecţiuni la motor. Imediat după a trebuit să punem la muncă diferite structuri ca să-l localizăm şi să-l recuperăm înaintea inamicilor.
Reporter: Rolul inamicilor a fost jucat de românii care l-au căutat şi ei pe american cu câteva zeci de militari şi mai multe vehicule blindate. Militarii americani au ridicat o dronă MQ-9 Reaper şi un F-16 pentru sprijin aerian. În momentul în care a fost localizat, pilotul a fost recuperat de un elicopter Black Hawk.
Richard Bush: Exerciţiul a decurs bine. Mai sunt câteva aspecte la care ar trebui să mai lucrăm, dar per total putem să-l numim un succes.
Reporter: Baza aeriană Câmpia Turzii este de mult vreme un loc unde mericanii trimit constant avioane F-15, F-16 sau A-10 Thunderbolt. Recent, aici au ajuns mai multe dorne performante MQ-9 Reaper folosite pentru culegere de informaţii şi supraveghere, inclusiv în zona Mării Negre./lazard/ilapadat

 

TVR 1 (13 martie)