foto: facebook.com

Ziua Internațională a Matematicii este sărbătorită în fiecare an pe 14 martie. Ea a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la conferința generală din 2019. Anterior, data de 14 martie era marcată ca Ziua Pi şi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1988. Inițiată de Uniunea Matematică Internațională, importanța matematicii în lumea noastră este celebrată în 14 martie, deoarece această zi este deja cunoscută sub numele de Ziua Pi în multe țări. Numărul Pi (π) cu valoarea sa aproximativă 3,14 corespunde cu 14 martie în formatul de dată (3.14) utilizat în SUA, de exemplu. Sărbătoarea Zilei Internaționale a Matematicii extinde Ziua Pi pentru a include întregul spectru al matematicii.
Pentru a sărbători această zi, pasionații de matematică organizează concursuri, ateliere tematice Pi-Day etc. Mulți adulți sunt, de asemenea, foarte interesați de aceste ateliere pentru a-și menține vie dragostea pentru subiect.

Primul calcul al lui Pi a fost făcut de Arhimede din Siracuza (287-212 î.Hr.), unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii antice. Arhimede a aproximat calculul ariei unui cerc folosind teorema lui Pitagora pentru a găsi ariile a două poligoane regulate: poligonul înscris în cerc și poligonul în care cercul a fost circumscris. Deoarece aria reală a cercului se află între zonele poligoanelor inscripționate și circumscrise, ariile poligoanelor au dat limite superioare și inferioare pentru aria cercului. Arhimede știa că nu găsise valoarea lui Pi, ci doar o aproximare în aceste limite. Zu Chongzhi (429-501), un matematician și astronom chinez strălucit, a folosit o abordare similară. Zu Chongzhi nu a fost familiarizat cu metoda lui Arhimede, dar deoarece cartea sa s-a pierdut, se știe puțin despre opera sa. El a calculat 3,14 ca valoare aproximativă a lui Pi și a arătat-o sub forma fracțiilor 157/50 și 3927/1250. Matematicienii au început să folosească litera greacă pi în anul 1700, dar valoarea nu a fost acceptată oficial de comunitatea științifică decât după ce Leonhard Euler a inventat simbolul Pi, în 1737.
Dacă ar fi să scriem primele 200.000 de milioane de zecimale ale lui Pi în linie dreaptă, punând în medie cinci cifre pe centimetru liniar de hârtie, fâșia de hârtie ar fi atât de lungă încât ar putea înconjura circumferința Pământului.
Cantautorul britanic Kate Bush a realizat o versiune muzicală a numărului Pi, cântând cifrele sale ”sub un cerc infinit”. Un alt artist, Michael Blake, ne-a arătat cum sunetele pi pot fi transformate într-o melodie, atribuind câte o notă muzicală fiecărui număr și ulterior redând o melodie cu mare succes pe rețelele de socializare.
În 1998, filmul „Pi” de Darren Aronofsky are ca subiect un matematician care crede că lumea este reprezentată prin cifre. În filmul ”Torn Curtain” al maestrului suspansului Alfred Hitchcock, o organizație de spionaj folosește numărul Pi ca simbol.

Anul acesta, tema Zilei Internaționale a Matematicii este „Matematica pentru o lume mai bună”. Sărbătorind frumusețea și relevanța matematicii, evidențiază rolul esențial pe care această disciplină îl joacă în realizarea Obiectivelor Națiunilor Unite de dezvoltare durabilă. Având în vedere pandemia de coronavirus, matematica și statisticile sunt instrumente esențiale pentru factorii de decizie care trebuie să prognozeze evoluția epidemiei și să optimizeze strategiile de atenuare cu resurse limitate.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Matematicii 2021, Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a declarat: „Matematica stă la baza tuturor domeniilor vieții noastre. Împreună cu algoritmii, matematica joacă un rol cheie în inteligența artificială și în aplicaţiile tehnologice și, pe măsură ce abordăm probleme globale – cum ar fi pandemia COVID-19 și schimbările climatice – ni se amintește de importanța matematicii pentru a face față provocărilor din timpul nostru.”
Ziua Internaţională a Matematicii 2021 este sărbătorită prin aproximativ 400 de evenimente în peste 75 de țări și 150 de organizații, inclusiv comunități de matematică, instituții de cercetare, muzee, școli și universități./aionescu

(Surse:www.kleiner-kalender.de;www.bildungsserver.berlin-brandenburg.de, www.muyinteresante.es, www.mynewsdesk.com, www.news-24.fr, www.unesco.org)

Ada Ionescu, RADOR