Specialiștii în boli infecțioase atrag atenția că persoanele vaccinate pot lua și transmite coronavirusul

Specialiștii în boli infecțioase atrag atenția că vaccinarea anti-COVID-19 nu trebuie să inducă o stare exagerată de relaxare în rândul populației. Coordonatorul centrului-pilot de vaccinare de la Constanța, medicul Sorin Rugină, spune că și persoanele vaccinate pot lua și transmite coronavirusul. De aceea, măsurile de protecție trebuie respectate în continuare.

Sorin Rugină: Vaccinul îţi dă o anumită senzație, dincolo de acțiunea lui – că unul dă mai mulți anticorpi – dar asta nu exclude posibilitatea de a purta virusul. Nu te îmbolnăvești, dar poți să duci virusul şi atunci portul măștii rămâne obligatoriu spre dezamăgirea foarte multora. Ei, parte dintre oameni, inclusiv din domeniul medical, s-au relaxat: nu au mai purtat mască, s-au întâlnit, au fost la schi. Transmiterea s-a făcut şi avem, după a doua doză, 400 de cazuri şi avem un caz recent care, la o lună de la vaccinare, având un titru de anticorpi relativ bun, s-a îmbolnăvit. Dăm un avertisment pentru toată lumea că totuși nu ne putem relaxa.

Reporter: Doctorul Sorin Rugină mai spune că singurul mijloc de a opri pandemia rămâne vaccinarea cât mai multor persoane, astfel încât cele vulnerabile la coronavirus să fie cât mai puține, transmit colegii de la Radio România Constanța./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie