2021. március 15

 Fogyasztóvédelmi Világnap

A Fogyasztóvédelmi világnap alkalmából a világ fogyasztói érdekeket képviselő szervezetei hétfőn felhivásban figyelmeztettek a műanyagszennyezés csökkentésének fontosságára. A hét tevékenységre – nevezetesen újragondolás, visszautasítás, csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás, javítás és helyettesités – fókuszáló kampány célja, rávenni a fogyasztókat arra, hogy átértékeljék fogyasztási szokásaikat a műanyaghasználás csökkentése céljából. A fogyasztók visszautasithatják a számukra nem feltétlenül szükséges műanyag tárgyakat, csökkenthetik a megvásárolt és kidobandó műanyag mennyiségét, újrahasználással meghosszabbíthatják a műanyag termékek élettartamát,vagy fenntartható alternatívákkal helyettesíthetik a műanyag termékeket és a csomagolást. A Fogyasztói Jogok Világnapjára, amelyet a Világszerte működő Szakszervezetek Szövetsége – a Consumers International koordinál, minden évben március 15-én kerül sor, mely alkalommal a figyelmet a fogyasztóvédelem fontosságára irányitják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Tizenegy dévai iskola több mint 4.200 diákja online tanul, mivel nincs fűtés a városban

Tizenegy dévai iskola több mint 4.200 diákja online tanul, mivel az egész város fűtés mélkül maradt. A mintiai hőerőmű, amely központositott rendszeren keresztül biztositja a fűtést, valószinüleg csak a hónap végén kezd ismét működni. A megyében mintegy 60 iskola működik a zöld forgatókönyvnek megfelelően. Hunyad azon megyék közé tartozik, ahol a piros forgatókönyvet aktiválták, mivel  betegségek száma ezer lakosra számitva 3,6 eset, közölte a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Március 15-től hozzáférhetőek lesznek a várólisták a koronavírus elleni oltásra

Március 15-től a lakosság feliratkozhat a várólistákra a koronavirus elleni oltásért.Az Országos oltási bizottság bejelentése szerint, a listákat egymást követően, a megyék abc-sorrendje szerint nyitják meg. Az első két órában az A, B és C betűvel kezdődő megyékben nyitják meg a listákat, 11:00  óra után a   D-től P-ig terjedő betűkkel kezdődő megyékben, 13:00 óra után pedig Bukarestben, Ilfov megyében és  az, S, T és V betűs megyékben. Ma kezdődik a koronavirus elleni harmadik oltási kampány és elsőbbségben részesülnek továbbra is azok, akiknek a második oltási szakaszban kellett volna megkapniuk a vakcinát, illetve az idős és krónikus betegségekben szenvedő személyek és fontos munkahelyek alkalmazottjai.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Octavian Jurma kutatóorvos: egy hónap alatt a SARS-CoV-2 fertőzések napi szintje megduplázódik a jelenlegi szinthez képest

Március 14-től újabb 30 napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. A legfontosabb újdonság az, hogy vasárnaptól kezdődően a hajnali 5 óráig tartó éjszakai kijárási tilalom már nem 23, hanem 22 órától kezdődik, mig a hegyvidéki üdülőhelyek szállodái és panziói befogadóképességük legfeljebb 70 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket. Octavian Jurma kutatóorvos becslése szerint egy hónap alatt a SARS-CoV-2 fertőzések napi szintje megduplázódik a jelenlegi szinthez képest, mig egy nap alatt a koronavirussal diagnosztizált személyek száma elérheti a tiz ezret. Az orvos szerint előnyünk az, hogy van vakcina. „A perspektivák nem a legjobbak a következő hetekben, bármit is tennénk. A következő két hétben a fertőzések száma növekedni fog, még akkor is ha mától általános karantént rendelnének el. Ezért fontos, hogy  használjuk ki az oltási lehetőséget, mivel per pillanat más intézkedés hiányában az oltás az egyetlen lehetséges opció. A vakcinák elsődleges célja, hogy megmentsen minket a a haláltól és a betegség súlyos formájától, amely korházi kezelést igényel, magyarázta Octavian Jurma kutatóorvos.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)
Gănciulescu Rozália