Înfrângerea istorică a creştin democraţilor la alegerile locale din Germania

Uniunea Creştin Democrată (CDU), principalul partid de guvernământ din Germania a obţinut un scor surprinzător de slab la alegerile locale care au avut loc duminică în două landuri. Potrivit rezultatelor finale publicate în această dimineaţă, în Baden-Württemberg au câştigat alegerile Verzii, iar socialdemocraţii în Renania-Palatinat – scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Baden-Württemberg a fost în trecut un fief stabil al creştin democraţilor, dar anul acesta CDU a obţinut cel mai slab scor din istoria sa, totalizând doar 24,1% din voturi. În afară de ei şi Verzii au mai intrat în parlamentul local partidul de extremă dreaptă Alternative für Deutschland (AfD) şi Partidul Liber Democrat (FDP).

Şi în landul Renania Palatinat CDU a suferit o înfrângere istorică. Aici conservatorii au obţinut 27,7%. Partidul Social Democrat (SDP) a câştigat cu 35,7%. Alături de ei au mai intrat în legislativul regional AfD, Verzii, FDP, partidul Alegătorii Liberi (FW). Partidul Die Linke (Cei de stânga), care este urmaşul partidului comunist din fosta RDG nu a reuşit să treacă pragul electoral în niciunul dintre cele două landuri.

„Nu este o seară bună pentru CDU” – a declarat pentru televiziunea publică ARD Paul Ziemak, secretarul general al CDU. În opinia acestuia rezultatul sub aşteptări a fost cauzat nu doar de acuzaţiile de corupţie la adresa reprezentanţilor partidului şi erodării inerente a guvernului în timpul pandemiei, ci şi de popularitatea crescândă a Verzilor şi stagnarea socialdemocraţilor (partenerii de coaliţie ai conservatorilor). Liderul CDU din Baden-Württemberg, Suzanne Eisenmann a emis o părere mai directă, spunând că rezultatul este „dezamăgitor şi catastrofal”, iar Christian Baldauf, preşedintele CDU din Renania-Palatinat spunea că este „o seară amară pentru partid”.

Cu totul alta a fost atmosfera la sediul Verzilor, unde preşedintele Robert Habeck a spus că rezultatul de duminică a fost „începutul unui an electoral super” referindu-se la faptul că anul acesta o să mai fie alegeri locale şi în alte landuri, iar în septembrie urmează alegerile parlamentare când se va decide cine va fi urmaşul cancelarului Angela Merkel.

Prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, reprezentantul Verzilor a declarat – potrivit MTI – că „a primit cu mare recunoştinţă şi pioşenie” rezultatul alegerilor. În regiune până acum Verzii au guvernat alături de creştin democraţi, dar duminică Kretschmann nu a exclus posibilitatea ca în viitor să guverneze cu alte partide. În Germania se vorbeşte din ce în ce mai mult despre şansele „coaliţiei semafor” (culoarea roşie este a socialdemocraţilor, galben a liberalilor de la FDP şi verde a verzilor). O asemenea coaliţie ar putea să preia guvernarea de la actuala coaliţie CDU-CSU plus SDP, sunt de părere unii analişti. Aceasta ar însemna o cotitură a politicii Germaniei către stânga-liberală. Speculaţiile au fost oarecum întărite de Olaf Scholz, candidatul pentru funcţia de cancelar al socialdemocraţilor. Acesta s-a declarat mulţumit de rezultat, iar în ceea ce priveşte viitorul, a spus că „multe lucruri se pot întâmpla”, există şi posibilitatea ca noul guvern să se formeze fără CDU-CSU, iar el ar fi bucuros să stea în fruntea unui astfel de coaliţii. „Voi fi cancelar!” – a declarat sigur pe el Scholz.

Rezultatul slab al CDU se poate explica prin două motive principale. Încă nu se ştie cine va fi candidatul pentru funcţia de cancelar a alianţei CDU-CDU. Aşa cum am scris în mod normal noul preşedinte al CDU Armin Laschet ar trebui să ocupe acest post, dar sondajele arată că Markus Söder, liderul CSU este mult mai popular. Incertitudinea le dezavantajează pe partidele conservatoare şi creşte tensiunea internă din cauza rivalității dintre cei doi. În acest context rezultatele alegerilor locale în cele două landuri nu îl avantajează pe Laschet. Paul Ziemiak a promis că între Paşte şi Rusalii, problema va fi tranşată în cadrul alianţei.

O problemă şi mai mare este izbucnirea unor scandaluri de corupţie în cadrul CDU. De câteva zile s-a aflat că mai mulţi deputaţi CDU şi CSU au intervenit în favoarea unor firme furnizoare de echipamente de protecţie pentru personalul medical. Din această afacere deputatul CDU Georg Nüßlein a primit un comision de 660 de mii de euro, iar deputatul CDU Nikolas Löbel 250 de mii de euro. Între timp, ambii au demisionat din parlament. La fel a procedat şi Mark Hauptmann. Acesta din urmă a plecat din funcţie pentru că numele său a apărut într-un alt scandal de corupţie legat de Azerbaidjan. A doua zi Der Spiegel a scris că în afară de Haptmann, mai mulţi deputaţi conservatori, printre care Axel Fischer éi Karin Strenz au reprezentat contra cost interesele Azerbaidjanului în Parlamentul Germaniei. Potrivit informaţiilor portalului german RND, Thomas Bareiß, secretarul de stat în Ministerul Economiei a făcut lobby ca Azerbaidjan să primească 150 de aparate de ventilaţie de la Germania. Toate aceste scandaluri au erodat popularitatea CDU exact într-un an electoral important. S-ar putea ca rezultatul alegerilor din Baden-Württemberg şi Renania-Palatinat să fie doar vârful aisbergului.

Székely Ervin, RADOR