MAGYAR NEMZET (Ungaria), 13 martie 2021 – În opinia Uniunii agenţiilor române de turism România ar trebui să urmeze în turism exemplul grecesc. Organizaţiile interesate de turismul din România urgentează chiar şi încheierea unui acord româno-grec de reciprocitate în privinţa transportului.
Atena îi aşteaptă începând cu mijlocul lunii mai pe turiştii străini care au fost deja imunizaţi împotriva coronavirusului şi pot dovedi că deţin anticorpi sau un test negativ.
Preşedintele Transilvanian Tourist Service din Ţinutul Secuiesc, Endre László, a vorbit la o conferinţă de presă din Sfântu Gheorghe despre faptul că odată ce călătoriile în străinătate vor fi mai relaxate şi se vor introduce legitimaţiile de vaccinare, va creşte forte mult numărul celor ce pleacă în străinătate, situaţie care ar putea duce la scăderea turismului autohton. După cum a afirmat, anul trecut numărul turiştilor a scăzut cu 52% faţă de anul precedent, iar în cele trei judeţe din zonă procentul a fost şi mai mare.
Referindu-se la sprijinul din partea statului acordat întreprinderilor ospitaliere, László a precizat că au procedat corect cei care au profitat de pe urma oportunităţilor oferite de stat, însă cei care aşteptau ajutoare nerambursabile au avut de suferit.
De altfel guvernul român preconizează amânarea termenului de expirare a măsurii privind măsura de suspendarea temporară a impozitului specific pentru unităţile de turism şi restaurante. Conform acestei măsuri, de la debutul stării de urgenţă întreprinderile din acest domeniu nu plătesc acest impozit. Măsura este valabilă până la sfârşitul lunii martie.
(Autor: István Pataky)

A görög példát követnék Romániában


Traducerea: Imola Stănescu