Moțiunea simplă a PSD la adresa ministrului economiei, Claudiu Năsui, a fost respinsă în plenul Senatului

Cu 72 de voturi împotrivă și 55 pentru moțiunea simplă a PSD la adresa ministrului economiei, Claudiu Năsui, a fost respinsă în plenul Senatului. Demersul a mai fost susținut doar de parlamentarii din formațiunea AUR.
Reporter: Alina Stănuță – Senatorii PSD i-au reproșat ministrului economiei Claudiu Năsui că acțiunile sale vizează blocarea programelor de stimulare și susținere a economiei și firmelor românești, acuzându-l că nu susține exporturile şi că ar dori să vândă cele mai profitabile companii ale statului român. Liderul de grup al PSD, senatorul Lucian Romașcanu, trece în revistă mai multe „puncte negre”, pe care social- democrații le-au inventariat.
Lucian Romaşcanu: Lipsa oricărei strategii pentru susţinerea industriei românești. Cu domnul Năsui la Economie ţara noastră a ajuns singurul stat membru al Uniunii Europene care nu are o politică industrială activă. Amânarea aplicării schemei de ajutor de stat pentru HoReCa, pe parcusul a doi ani, deşi pierderile provocate de pandemia acestui sector sunt uriaşe. Eliminarea voucherelor de vacanţă, care rreprezentau ultima gură de oxigen pentru turismul românesc şi pentru HoReCA. Lipsa oricăror altor măsuri de promovare a exporturilor româneşti pentru oprirea creșterii galopante a deficitului comercial al României.
Reporter: În replică, ministrul Claudiu Năsui a respins toate acuzațiile care i s-au adus și a susținut că peste 90% din bugetul ministerului este alocat schemei de ajutor de stat pentru economie. El a reproșat
social-democraților că au avut o guvernare mediocră și că pe timp de creștere economică au destabilizat economia.
Claudiu Năsui: Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR va reforma România și va scăpa economia de mentalitatea de gașcă pe care aţi înrădăcinat-o dumneavoastră. Chiar dacă este un an greu, vom trece și peste pandemie și vom înfăptui reforme liberale. Liberalismului este acel sistem care a scos mase din sărăcie la nivel mondial. Liberalismul este acel sistem care garantează libertatea tocmai prin respectul proprietății private, nu comunismul de dinainte de ’89 și nici socialismul cu față umană à la Iliescu, înfăptuit prin bâta minerilor. Niciun atac, niciun şantaj și nici o moțiune nu ne vor opri să terminăm ce am început.
Reporter: În timpul dezbaterilor din Senat reprezentanții PNL, USR PLUS și UDMR au criticat moțiunea simplă a PSD, în timp ce din opoziție social-democrații și senatorii AUR au anunțat că susțin demersul./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 martie