THE HOLLYWOOD REPORTER: România primește prima sa nominalizare la Oscar pentru ‘Collective’, iar Tunisia, pentru ‘Omul care și-a vândut pielea‘

În total, la categoria celor mai bune filme străine, 93 de producții au candidat la Premiile Academiei de Film din acest an. Luni dimineață,  după ce toate cele cinci nominalizări la Oscar au fost dezvăluite, două țări se pot mândri că au primit prima lor nominalizare în această categorie.

Cele două țări sunt Tunisia, al cărui film, ‘Omul care și-a vândut pielea‘, a fost primul intrat vreodaată pe ‘lista scurtă’ , și România, care a propus documentarul “Collective“ (Colectiv). Guatemala, țară al cărei film, ‘La Llorana’ (Plângăcioasa) a depus și ea pentru prima oară o candidatură, nu a fost nominalizată.

Celelalte candiate la Oscarul pentru filme într-o limbă străină sunt ‘Another Round’ (Încă o rundă – Danemarca), ‘Better Days’ (Zile mai bune – Hong Kong), și ‘Quo Vadis, Aida?’ (Încotro, Aida? – Bosnia-Herțegovina)

Filmul „Collective”, despre corupția din cadrul sistemului de sănătate din România, a intrat pe lista scurtă  în cursa Oscar pentru film documentar și, un lucru mai rar, el a reușit ca, luni, să și fie nominalizat. În cronica sa la filmul lui Alexander Nanau despre ziarul sportiv care a lansat o anchetă pe tema corupției dintr-un spital în urma incendiului izbucnit într-un club de noapte, THR a subliniat că filmul este „expresia dură și revoltătoare a indignăriii colective”.

Ceremonia Premiilor Oscar vaa avea loc pe data de 25 aprilie.

Articol de Georg Szalai

Traducerea: Alexandru Danga

https://www.hollywoodreporter.com/news/romania-first-oscar-nomination-collective-tunisia-man-who-sold-his-skin

THE HOLLYWOOD REPORTER (SUA) – 15 martie