Paşaportul electronic poate să fie unul de vaccinare, unul de test PCR negativ sau unul care să ateste imunizarea naturală

Realizator: Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice prin care cetățenii să arate fie că au fost vaccinați anti-COVID, fie că au primit rezultat negativ la un test de depistare a infecției, fie că s-au vindecat. Documentul nu va fi discrimatoriu deoarece o ţară nu va putea bloca accesul cetăţenilor pe teritoriul ei, spune comisarul european pentru transporturi Adina Vălean într-o declaraţie televizată. Are detalii Cristina Grecu.
Reporter: Certificatul verde digital va fi un document care să ateste că o persoană este sănătoasă. Va conține numele, data nașterii, seria de pașaport sau carte de identitate și, după caz, datele despre vaccinare, testare sau boală. În cazul vaccinării se va preciza data inoculării, centrul la care s-a făcut aceasta, tipul de vaccin folosit și țara emitentă. În cazul testării este vorba de data și tipul de test. Iar în cazul trecerii prin boală, certificatul se emite după 11 zile de la data unui test pozitiv și este valabil 180 de zile. Certificatul verde digital este conceput ca un document care să faciliteze libertarea de mișcare, spune comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.
Adina Vălean: Ceea ce încearcă comisia să facă este să propună un regulament la nivel european, ceea ce înseamnă obligativitate, nu mai este pe bază voluntară, un regulament care să unifice aceste tipuri de informaţii, să existe un singur model de cerificat verde digital, care să fie emis la fel în toate statele membre, să poată să fie verificat la trecerea de frontieră cu uşurinţă pentru a lupta, sigur, şi împotriva posibilelor fraude care vedem că deja încep să apară. Acest certificat poate să fie unul de vaccinare, unul de test PCR negativ sau unul privind faptul că ai trecut prin boală şi în consecinţă că eşti imunizat natural.
Reporter: O țară nu poate însă bloca accesul pe teritoriul ei cetățenilor nevaccinați, a subliniat oficialul european.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (17 martie)