2021. március 18

Koronavírus Romániában: 6000 fölött van az új fertőzéses esetek száma

Az elmúlt 24 órában 6174 új esetet diagnosztizáltak, ezzel a nyilvántartott fertőzöttek  száma 881 159-re emelkedett – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 90 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma így 21 877-re nőtt. A járvány kezdete óta 794 950-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 64 332-re nőtt. Jelenleg 1286 beteget kezelnek intenzív osztályon, többet, mint egy nappal ezelőtt. Az elmúlt 24 órában több mint 38 ezer teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

Tanügyminiszter: nem íratnak ebben a tanévben félévi dolgozatokat

Felfüggesztik a félévi dolgozatokat a 2020-2021-es tanévben – jelentette be szerda este Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter közösségimédia-oldalán. A második szemeszter végén minden tantárgyból úgy kapják meg a tanuló átlagjegyét, hogy kiszámítják az illető tantárgyból kapott jegyeinek számtani középarányosát, majd azt lefele vagy felfele kerekítik – szögezte le az oktatási tárca vezetője.
Cîmpeanu emlékeztetett, hogy jelenleg közel egymillió diák tanul online, és a romániai oktatási rendszer nem rendelkezik a célnak megfelelő online vizsgáztatási platformmal, ilyen körülmények között pedig nem lehet megíratni a félévi dolgozatokat. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

Kelemen Hunor koordinálja a biztonságos és egészséges iskolák programot

Egyezség született a kormánykoalíció pártjai között az uniós finanszírozású országos helyreállítási tervről, amelynek keretében egyebek mellett oktatási infrastruktúrafejlesztési program indul – tudatta csütörtökön Tíz perc Bukarest címmel rendszeresített kormányzati tájékoztatójában az RMDSZ. A Biztonságos és egészséges iskolák elnevezésű programot Kelemen Hunor kormányfőhelyettes fogja koordinálni. A szövetség Facebook-odalán közzétett videofelvételen Kelemen Hunor felidézte: Romániának 2026-ig 30 milliárd euró áll rendelkezésére abból a helyreállítási alapból, amelyet az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi gondok kezelésére hozott létre. Szerdán a koalíciós pártok vezetői Klaus Iohannis államfő meghívására az elnöki hivatalban vitatták meg az országos helyreállítási tervet (PNRR), amelyet csütörtöktől közvitára bocsátanak, majd – kormányzati jóváhagyását követően – megkezdik róla az egyeztetést az Európai Unióval. A pénzalap – amelynek fele közvetlen támogatás, másik fele kedvezményes kölcsön – óriási lehetőség olyan infrastrukturális fejlesztések és beruházások elvégzésére, amelyek megalapozzák a gazdaság növekedését, megerősítik az oktatást, az egészségügyi szolgáltatásokat – mutatott rá az RMDSZ elnöke. Az összeg csaknem 13 százalékát az oktatási intézmények újjáépítésére, digitális fejlesztésére fordítják. Ebből a minőségi oktatás feltételeit akarják megteremteni, beleértve a tűzbiztonságot
és közegészségügyi biztonságot is. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

A 2300 lejes bruttó minimálbér lenne az alapja az új egységes bértörvénynek

Első olvasatban jóváhagyta a kormány azt a memorandumot, amely alapján minden minisztériumnak ki kell fejtenie álláspontját a közszférában alkalmazandó bérekkel kapcsolatban – jelentette ki a munkaügyi miniszter. Raluca Turcan közölte: a szaktárca a tervezett 2300 lejes bruttó minimálbért ajánlja kiindulási alapnak a fizetések vagy béremelések kiszámolásakor. A pótlékokról szólva a tárcavezető kifejtette: ezek szintje nem haladhatja meg az alapfizetés 20%-át, de lehetnek olyan pótlékok is, amelyek meghatározott értékűek. Ez utóbbiak közé sorolta azokat, amelyeket például bizonyos káros hatásnak való kitettség miatt adnak. “Azt szeretnénk, hogy a pótlékok motiválják az alkalmazottakat (…), hogy az intézmények hatékonyak legyenek és a lehető legközelebb kerüljenek az állampolgárokhoz” – hangoztatta Raluca Turcan. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.18)