Apel al preşedintelui României adresat populaţiei să respecte restricţiile sanitare şi să se vaccineze

Autoritățile dau asigurări că situația epidemiologică este sub control, dar spun că lucrurile pot va evolua oricând în sens negativ, dacă nu va fi făcut din nou un efort naţional comun. Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că, în privința vaccinării, populația trebuie să ia decizii bazate pe recomandările specialiștilor și că nu sunt motive acum să nu fie folosite toate vaccinurile aprobate la nivel european. Oana Bâlă are detalii.

Reporter: România se confruntă din nou cu o etapă de creștere vizibilă în numărul de infectări raportate zilnic și în presiunea din ce în ce mai mare pe secţiile de terapie intensivă, a declarat președintele Klaus Iohannis, precizând totodată că acest nivel ar putea fi ultimul în condițiile în care numărul persoanelor vaccinate crește de la o zi la alta. Şeful statului a subliniat că situația este încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ, astfel că a făcut apel la responsabilitate.

Klaus Iohannis: Şansa de a scăpa de pandemie este cu fiecare zi mai aproape şi nu putem renunţa la prudenţă chiar acum. Singurele metode care au fost dovedite ştiinţific că pot stopa pandemia sunt măsurile restrictive şi imunizarea unui număr semnificativ din populaţie. Trebuie să luăm decizii informate, care au la bază recomandările specialiştilor şi, până în acest moment, nu există motive care să ne determine să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european.

Reporter: Până când va fi atinsă imunitatea de grup prin vaccinare este nevoie de măsuri punctuale, acolo unde situația epidemiologică o impune, pentru a slăbi presiunea de pe spitale, a mai spus președintele Klaus Iohannis.#HUN/csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 martie