Papa Francisc l-a numit pe preotul român „Don Ben”, noul episcop auxiliar al Romei

Vatican -«Un preot străin, un roman român, episcop auxiliar al Romei. Glume ale Domnului … și ale Papei ». Cu ironie și puţină neîncredere, Benoni Ambăruş, cunoscut de toată lumea ca „Don Ben”, a acceptat astăzi numirea sa în funcţia de nou episcop auxiliar al eparhiei Romei. Vestea plutea în aer de mai multe zile pe coridoarele Vicariatului Roman și al Asociaţiei Caritas, pe care Ambarus o conduce de la 1 septembrie 2018. Sâmbătă la prânz, în Citadela Carității Santa Giacinta, din via Casilina Vecchia, printr-un buletin emis de Vatican a sosit şi anunțul oficial, confirmat şi de anunțul simultan al Cardinalului Vicar, Angelo De Donatis.
Preotul în vârstă de 47 de ani a fost desemnat episcop auxiliar de Roma, având delegație la ministerul Carităţii şi la cel al Îngrijirii Pastorale a migranților (în special romi și sinti). Consacrarea va avea loc pe 1 mai 2021, la 17.30, în Bazilica Sfântul Ioan din Lateran.
„Don Ben” se află în Italia din 1996, când, după terminarea seminarului și a studiilor din România, s-a mutat la Roma pentru a participa la Seminarul Major Roman Pontifical. La 29 iunie 2000 a fost hirotonit preot la Iași, după care s-a întors la Roma, unde, în 2001, a obținut licenția în teologie dogmatică – teologie antropologică. Au urmat apoi o serie de misiuni în diferite parohii de la marginea capitalei, până la numirea sa , în 2012, ca paroh al eparhiei Sfinților Elisabeta și Zaccaria din Valle Muricana, un teritoriu de aproximativ zece mii de locuitori aproape de Prima Porta, unde în mai 2013, Papa Francisc a efectuat prima vizită pastorală a pontificatului său.
Patru ani mai târziu, în 2017, Don Benoni a fost numit director adjunct al Asociaţiei Caritas din Roma, funcție pe care a ocupat-o timp de un an şi care, aşa cum spune el, a reprezentat „o școală a Evangheliei vieții prin ochii și inimile săracilor”. Ulterior, a devenit director plin al asociaţiei și, în această calitate, a înfruntat pandemia Covid care a constrâns asociaţia să-şi regândească structurile și serviciile pentru a satisface nevoile a sute de persoane fără adăpost, șomeri, italieni săraci și străini. Cu ajutorul operatorilor și voluntarilor, Ambăruş a transformat adăposturile nocturne în spații protejate care funcționează 24 de ore şi unde persoanele fără adăpost au putut sta în timpul lockdown-ului din primul val. Iar la periferia Romei a organizat un nou centru de recepție capabil să găzduiască o sută de oameni.
Este foarte probabil ca Papa Francisc să fi dorit să premieze acest angajament. De altfel, potrivit vicarului De Donatis, această numire reprezintă o recunoaștere şi pentru cele aproximativ 150 de comunități de credincioși străini prezenți la Roma: „Nu este ușor pentru nimeni să se întrupeze într-o realitate umană și eclezială diferită de țara de origine . Experiența personală l-a făcut pe Don Ben foarte sensibil la condițiile celor care trăiesc printre noi ca imigranți într-o țară străină, în căutarea unui loc de muncă și a unei condiții stabile. Vorbim despre o parte imensă a locuitorilor acestui oraș: peste o jumătate de milion de oameni, 12,8% din populația romană. Episcopia lui Don Ben este un semn concret al atenției Pontifului asupra acestei realități umane ”.

Cuvintele lui Ambăruş sunt puţine şi emoţionante : «Un preot străin, un roman român, episcop auxiliar al Romei! Acestea sunt glume ale Domnului și ale Papei față de mine, care ar fi trebuit să rămân în Italia doar patru ani! Nu pot decât să vă mărturisesc uimirea mea pentru faptul că Domnul, prin Biserică și prin episcopul nostru Francisc, m-a ales pe mine, un biet om, pentru această slujire ».

Tot sâmbătă, Papa Francisc a numit doi noi episcopi în Calabria: părintele Fortunato Morrone este noul arhiepiscop de Reggio Calabria-Bova și părintele Maurizio Aloise, noul arhiepiscop de Rossano-Cariati./cpaunel/aionescu

www.lastampa.it

Articol de Salvatore Cerunzio
Traducerea Cătălina Păunel, RADOR