O mulțime de obstacole împiedică înființarea armatei comune a UE

Realizarea politicii externe și de securitate comune a Uniunii Europene întâmpină multe dificultăți. Înființarea unei armate comune este un proiect de un deceniu, ceea ce presupune multe resurse materiale și sprijinul populației. Acest subiect a fost abordat de directorul Atelierului de Geopolitică al Colegiului Mathias Corvinus din Ungaria, în cadrul emisiunii ”Európai Idő” (Ora europeană), difuzată de postul public de radio Kossuth, din Ungaria.
Colegiul Mathias Corvinus a publicat la începutul lunii martie o analiză intitulată ”Lumea 2021”, în care a acordat o atenție specială provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană, printre care relația cu China, Statele Unite și Rusia, chestiunea Brexit și achiziționarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Relațiile multor state membre ale UE cu Rusia s-au întețit, în schimb tocmai Franța este cea care și-a îmbunătățit relațiile cu Moscova, susține Attila Demkó. Referitor la achiziționarea vaccinurilor a spus că liderii UE privesc această problemă ”prin ochelari ideologici”. În cazul vaccinului rusesc este clar că domină rațiunea, deoarece economia UE poate fi pornită numai dacă imunizarea va fi corespunzătoare.
Și relațiile cu Statele Unite sunt divizate, unele țări membre ale UE au consolidat în continuare relațiile lor cu SUA. Prin Brexit s-a desprins din blocul european unul din principalii aliați ai Washingtonului. Țările baltice, Danemarca și Polonia promovează o politică atlantistă. În schimb, în cadrul UE, Franța este o superputere cu o viziune independentă asupra lumii, în ciuda tuturor punctelor sale slabe interne. ”Imaginea europeană franceză este foarte diferită față de cea germană sau chiar și față de cea poloneză”, a declarat Attila Demkó. El a amintit dintre punctele de tampon viziunea diferită. În opinia sa există o puternică linie federalistă, care este în favoarea unei politici externe și de securitate comună a Uniunii Europeană, și o altă idee care gândește într-o Europă a națiunilor.
Referitor la înființarea unei armate comune, Attila Demkó a spus că nu se poate crea de la un an la altul o armată europeană puternică, acesta este un proiect de un deceniu. Ba mai mult, lipsesc și resursele materiale necesare, precum și sprijinul populației. A doua problemă este că țările membre ale UE apreciază diferit amenințările la adresa securității. În cadrul NATO, pragul de contribuție de 2% din PIB este atins doar de câteva țări membre ale UE. În acest sens se află în frunte țările baltice, România, Polonia, și în curând va atinge acest nivel și Ungaria, a conchis Attila Demkó.rganciu/pvelisar
(https://hirado.hu)