24 martie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, boala care a făcut milioane de victime în întreaga lume

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, o boală care a făcut milioane de victime în întreaga lume. În România, anul trecut s-au diagnosticat cu 35% mai puține cazuri decât în 2019. Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a declarat că programul de screening pentru tuberculoză, derulat de institut, a avut mari probleme anul trecut.

Beatrice Mahler: Perioada de stare de urgenţă a însemnat suspendarea proiectului. După starea de urgență, când am reluat proiectul, intenția noastră de a face screening TV a fost suprapusă cu frica de diagnostic a infecţiei SARS-CoV-2, astfel că unele din echipele de screening au fost alungate din localitățile unde trebuia să își facă screenning-ul. În alte localități, oamenii au refuzat să vină la screening, pentru că teama de izoletă şi de a pune diagnostic de COVID era mai mare decât ideea că pot beneficia de un consult şi de o investigație gratuite, iar după aceea medicii pneumologi din județ ar fi avut grijă de orice patologie respiratorie, care ar fi fost depistată în cadrul screening-ului.

Realizator: Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a subliniat că boala afectează de cele mai multe ori persoane vulnerabile din punct de vedere al stării de sănătate sau al condițiilor socio-economice din care provin, astfel încât accesul la diagnostic și la tratament poate să fie de multe ori dificil. România, prin Ministerul Sănătății, lucrează la o nouă strategie pentru controlul tuberculozei, care se întinde pe un orizont de timp de 10 ani -ne-a relatat redactorul RRA, Adriana Turea./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie