Camera Deputaților din România a votat proiectul de lege privind desființarea unei secții a procurorilor care anchetează magistrați

În Parlamentul României s-a votat miercuri desființarea unei secții a procurorilor care investighează magistrații, un pas către reluarea reformelor judiciare încetinite de succesivele guverne social-democrate.

Alături de alte state foste comuniste, Polonia și Ungaria, România a fost aspru criticată de Uniunea Europeană pentru îngreunarea procedurilor de acuzare în cazurile de corupție, reorganizând completele de judecători și înființarea acestei secții pentru anchetarea judecătorilor și a procurorilor în legătură cu presupuse abuzuri. Comisia Europeană și diplomații străini au spus că această secție ar putea fi folosită pentru intimidarea magistraților. În timpul unor guverne succesive socialiste din ultimul deceniu, România a redus reformele anticorupție și a slăbit independența instanțelor de judecată. Reformele judiciare au fost monitorizate de Bruxelles începând cu 2007, când România a aderat la UE.

Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților cu 171 de voturi pentru și 136 împotriva și se așteaptă să obțină votul și în Camera Superioară a Parlamentului, Senatul, unde guvernul de coaliție de centru al premierului Florin Cîțu deține, de asemenea, majoritatea. Secția a fost descrisă de agenția anticorupție a Consiliului Europei, GRECO, drept „o anomalie” în cadrul instituțional democratic, declanșând conflicte de jurisdicție și potențiale abuzuri în România, una dintre cele mai corupte state membre ale UE.

Procurorii au anchetat zeci de parlamentari, miniștri, magistrați și oameni de afaceri în ultimii ani, expunând conflicte de interese, abuz de putere, fraude și atribuirea contractelor de stat în schimbul mitei, atrâgând apreciere din partea Uniunii Europene./cstoica/csimion

www.reuters.com – 24 martie