2021. március 25

A főváros prefektusi hivatala a bíróságon támadja meg az ötödik kerület polgármesterének azon döntését, amellyel korlátozza egyes vállalkozások működését

Ezt Alin Stoica prefektus közölte ma a közszolgálati rádióval. Cristian Popescu Piedone, az ötös kerület polgármestere a közelmúltban úgy döntött, hogy a teraszok, boltok és bevásárlóközpontok hétköznap 19.00 óráig, hétvégén pedig 15.00 óráig lehetnek nyitva.

A prefektus szerint a kerületi polgármester törvényellenes döntést hozott, ezért tegnap este személyesen kérte, hogy vonja vissza a rendelkezést. Miután Cristian Popescu Piedone erre nem volt hajlandó, Alin Stoica bejelentette, hogy a bírósághoz fog fordulni és közli a polgármesteri hivatallal, hogy a szóban forgó határozatát felfüggesztették. A prefektus hozzátette, hogy megvárja a kormány döntését arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosít a COVID – 19 megfékezésére és ezt követően összehívja a Sürgősségi Esetek Municípiumi Tanácsát (CMSU), hogy életbe léptessék a törvényes rendelkezéseket. (Radio România Actualităţi)

Módosul az idei tanév

Az országos vizsgák dátuma nem változik és a végzős évfolyamok online oktatásban vesznek részt áprilisban, rájuk nem lesz érvényes az egy hónapos tavaszi szünidő – döntötte el egyebek mellett az oktatási miniszter csütörtökön, miután a tanügyi szakszervezetekkel, a szülők és diákok képviselőivel egyeztetett a tanév sorsáról.

Az idei képességvizsgát tehát június 22-e és 25-e között tartják meg, az érettségi írásbeli próbáira pedig június 28-ika és július elseje között kerül sor. A szóbeli vizsgák elmaradnak, de akárcsak tavaly, valamilyen módszertan szerint minősítést fognak kapni a diákok.

A 8.-os és 12.-es évfolyamokon kívül az iskolások (és az óvodások is) egy hónapos tavaszi szünidőre mennek április 4. és május 2. között. A végzősök tanévének rendje nem változik, számukra ugyanúgy marad április 2. és 11. között, valamint április 30. és május 9. között a húsvéti vakáció. A kettő között, április 12-30. között a vizsgákra készülő diákok online oktatásban vesznek részt.

Az előkészítő osztályosoknak, elemiseknek, V-VII. osztályosoknak, valamint a IX-XI.-eseknek a tervezettnél egy héttel lesz rövidebb a második félév, a tanév számukra június 25-én zárul. A végzős évfolyamoknál nincs változás. A miniszter szerint, mivel a félévi dolgozatok elmaradnak és a diákok tanulmányi helyzetének lezárásához kevesebb jegy elegendő, nem lesz szükség tananyagpótló tanórákra.

Továbbá a második osztályosok országos vizsgáját a május 25–28. közötti periódusra ütemezik át. A vesztegzár alá helyezett településeken a próbavizsgákat a karantén feloldása után tartják meg – sorolta Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. (RADOR Hírügynökség – Maszol)

Dacian Cioloş is megfertőződött koronavírussal

Közösségi oldalán jelentette be szerdán Dacian Cioloș volt miniszterelnök, az URS-PLUS pártszövetség társelnöke, hogy megfertőződött koronavírussal.

Mint írja, tesztet készíttetett, így derült ki, hogy elkapta a vírust. Jól érzi magát, de karanténba vonult, ahogy azt előírja a szabályzat, és a következő két hétben otthonról dolgozik majd. Továbbá értesített állapotáról mindenkit, akivel kontaktusba került az elmúlt napokban. Cioloș ugyankkor arra buzdított, hogy vigyázzunk a környezetünkben élőkre, értesítsük őket, valamint az orvosunkat is, amennyiben tünteket észlelünk, vagy tesztelés során derül ki, hogy fertőzöttek vagyunk. (RADOR Hírügynökség – Transindex)

Székely Ervin, RADOR)