Patru partide din Bulgaria vor face parte cu siguranţă din noul legislativ, conform Agenţiei Mediana

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Agenţia Mediana din Bulgaria, în perioada 16-23 martie, cu participarea a 1.004 persoane cu vârsta peste 18 ani, nu se ştie cu exactitate câte partide vor face parte din noul parlament. Datele din acest moment arată că pot fi atât patru din ele, cât şi opt, comentează sociologii bulgari. Până în prezent, doar patru formaţiuni politice vor face parte cu siguranţă din noua Adunare Naţională – GERB, Partidul Socialist Bulgar, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi şi „Există un astfel de popor”. Încă patru formaţiuni au şanse, dar toate se află prea aproape de pragul de 4% pentru intrarea în parlament – „Ridică-te!Mutrele criminale, afară!”, Bulgaria Democrată, VMRO şi Coaliţia „Volia/Frontul Naţional pentru Salvarea Bulgariei”, subliniază Mediana.
De asemenea, nu se poate indica cu certitudine care dintre formaţiuni va fi prima, a doua sau a treia. În prezent, partidul GERB conduce cu 27%, urmat de Partidul Socialist Bulgar – 23%, „Există un astfel de popor” – 13,5%, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi – 11,3%.
Formaţiunea „Ridică-te!Mutrele criminale, afară!” ar putea obţine 6,7%, Bulgaria Democrată – 4,7%, VMRO – 4,2%, Coaliţia Volia/Frontul Naţional pentru Salvarea Bulgariei – 4%, Alternativa pentru Renaştere Bulgară – 1,6%, „Văzrajdane” – 1,5%.
Nu poate fi estimat numărul alegătorilor care se vor prezenta la urne. În prezent, aproximativ 3,4 milioane de alegători declară că vor vota cu siguranţă. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că această disponibilitate electorală declarativă scade odată cu apropierea alegerilor, susţin sociologii. Această tendinţă este opusă faţă de tot ceea ce s-a observat la alegerile anterioare, putând preconiza o reducere semnificativă a activităţii electorale reale.
În acelaşi timp, 11% dintre alegătorii care au declarat cu fermitate că vor vota încă ezită cu privire la partidul pe care îl vor alege. Aceasta înseamnă că 350.000 de alegători ezită în alegerea lor şi probabil vor ezita şi să voteze. Retragerea acestor alegători sau concentrarea lor masivă pe o anumită formaţiune politică ar putea schimba drastic imaginea atitudinilor politice din ţară, afirmă analiştii./ddaniela/aionescu

ww.novini.bg – 25 martie