Accelerarea producției și distribuției de vaccinuri reprezintă o prioritate în UE – se concluzionează într-o declarație comună a șefilor de stat și de guvern

Realizator: Accelerarea producției și distribuției de vaccinuri reprezintă o prioritate în Uniunea Europeană – potrivit unei declarații comune a șefilor de stat și de guvern. Ei participă, începând de joi, la Consiliul European, care este organizat în format de videoconferință. Liderii europeni au avut și o scurtă întrevedere online cu președintele american Joe Biden – după cum transmite reporterul nostru Oana Bâlă.
Reporter: Liderii europeni au stabilit să crească producția de vaccinuri împotriva COVID-19 și să intensifice capacitatea de vaccinare în toate statele membre – a declarat, la finalul videoconferinței, președintele Consiliului European, Charles Michel:
Charles Michel: Este absolut vital să continuăm să lucrăm pentru a îmbunătăți producția de vaccinuri în Europa, dar și capacitatea noastră de a le distribui statelor membre. Aceasta este prioritatea noastră absolută și suntem complet dedicați acestui obiectiv împreună cu Comisia Europeană.
Reporter: România a fost reprezentată la reuniune de președintele Klaus Iohannis, care a subliniat, în cadrul intervenției sale, că Uniunea Europeană se află într-o situație dificilă din cauza pandemiei de COVID-19. Şeful statului și-a exprimat sprijinul pentru propunerea recentă a Comisiei Europene cu privire la autorizarea exportului de vaccinuri, dar a făcut un apel la prudență în utilizarea acestui mecanism, astfel încât să nu fie afectat comerțul liber.
Liderii europeni au mai abordat teme privind piața internă, cu accent pe politica industrială și domeniul digital, situația din Mediterana de Est și relațiile Uniunii cu Turcia. Nu în ultimul rând au discutat în premieră cu președintele american Joe Biden despre perspectivele relației Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 martie)