Premierul Bulgariei a participat la reuniunea Consiliului European

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a participat, joi seară, la reuniunea Consiliului European, desfăşurată în format videoconferinţă. „Liderii europeni au susţinut că vaccinurile trebuie distribuite într-un mod care să ajute toate statele membre. Cuvântul cheie este solidaritate, uniune. Sunt mulţumit de discuţii. Cred că toate statele membre au înţeles cât de important este pentru lume, pentru compatrioţii noştri, pentru fiecare dintre noi să ştie că va primi proporţional atâtea vaccinuri cât sunt necesare”, a adăugat prim-ministrul bulgar. În cadrul reuniunii, a fost încurajat rolul Comisiei Europene şi Ursulei von der Leyen pentru „poziţia extrem de fermă care trebuie să conducă la respectarea contractelor companiilor selectate de Comisie” pentru vaccinuri.
În ceea ce priveşte certificatul digital de vaccinare, premierul bulgar a afirmat că au fost luate în considerare toate problemele care apar în jurul datelor cu caracter personal şi referitoare la persoanele care nu pot fi imunizate sau au boli care nu permit vaccinarea.
„Capacitatea oamenilor de a călători liber, de a circula liber – un principiu de bază în Uniunea Europeană – trebuie respectată. Certificatul digital verde trebuie să slujească pentru o circulaţie mai rapidă şi mai uşoară şi pentru a se evita carantina”, a explicat şeful executivului de la Sofia.
Borisov a precizat că şi-a informat colegii cu privire la scandalul de spionaj din Bulgaria şi la necesitatea ca diplomaţi ruşi să fie declaraţi persona non grata. „Toţi colegii sunt foarte bine familiarizaţi cu acţiunile justiţiei bulgare”, a remarcat premierul.
„Sunt extrem de mulţumit de felul în care preşedintele SUA, Joe Biden, a conturat viitorul relaţiilor cu Uniunea Europeană. Cuvântul cheie a fost solidaritate şi asistenţă reciprocă în fiecare sferă”, a concluzionat Borisov./ddaniela/pvelisar

(www.dariknews.bg – 26 martie)