RFI: Patriarhia Română: Slujba de Înviere se va desfășura normal

Slujba de Înviere se va desfășura normal, anunță Patriarhia Română. Se vor purta măști, se va respecta distanțarea sanitară, iar la biserică se merge pe jos sau cu mașina. Municipiul Bucureşti şi 11 judeţe sunt în scenariul roşu. Din cele 6.651 de noi infectări la nivel național, peste 2.000 sunt doar în Capitală. 140 de români au murit după ce s-au infectat cu SARS-COV-2. 1.348 de bolnavi sunt internați la ATI.

Conform Patriarhiei, întâlnirea de joi organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condițiilor în care se vor desfășura anul acesta Sărbătorile Pascale a fost bazată pe „un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenții comune în identificarea soluțiilor optime pentru respectarea libertății religioase și, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”, transmite Mediafax.

Cultele religioase au făcut propuneri adecvate situației epidemiologice încă delicate, dar și respectării depline a libertății religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioșilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere.

„Deschiderea tuturor oficialităților pentru buna, ordonata și în același timp fireasca desfășurare a Slujbei de Înviere, ca și a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc)”, este mesajul Patriarhiei.

Datele concrete legate de organizarea și desfășurarea Slujbei de Înviere vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât și de autorități după ce vor fi stabilite.

Municipiul Bucureşti şi 11 judeţe sunt în scenariul roşu. Din cele 6.651 de noi infectări la nivel național, peste 2.000 sunt doar în Capitală. 140 de români au murit după ce s-au infectat cu SARS-COV-2. 1.348 de bolnavi sunt internați la ATI.

Rata de infectare continuă să crească în București și a ajuns la 6,50 cazuri la mie. În scenariul rosu mai sunt judeţele Alba, cu o incidenţă de 3,43 cazuri de infectări cu Sars-CoV-2 la mia de locuitori, Arad – 3,13, Braşov – 4,98, Cluj – 5,47, Constanţa – 3,80, Giurgiu – 3,38, Hunedoara – 4,38, Ilfov – 7,91, Sălaj – 3,27, Sibiu – 3,04 şi Timiş – 6,14. Alte 25 de judeţe se regăsesc în zona galbenă, cele mai ridicate rate de infectare fiind în Dolj, Vâlcea și Bihor.

Autor Eliza Casandra

https://www.rfi.ro/politica-social-132159-patriarhia-romana-slujba-inviere-normal

RFI – 25 martie 2021