Curtea Militară de Apel din Sofia a decis rămânerea în arest a patru dintre acuzaţii de spionaj în favoarea Rusiei

Curtea Militară de Apel din Sofia a decis rămânerea în arest a patru dintre acuzaţii de spionaj în favoarea Rusiei, urmând ca săptămâna viitoare să se pronunţe şi în cazul celui de-al cincilea. Instanţa a confirmat menţinerea măsurii de arest preventiv pentru directorul adjunct al Direcţiei bugetare din Ministerul bulgar al Apărării, colonelul Petăr Petrov, pentru şeful Departamentului de informaţii clasificate din Adunarea Naţională, Liubomir Medarov, pentru Dimităr Vlahov, angajat al Serviciului de Informaţii Militare şi pentru Galina Ilieva, soţia liderului grupului de spioni, Ivan Iliev. Măsura în privinţa arestului lui Ivan Iliev urmează să fie analizată de instanţă la începutul săptămânii viitoare, deoarece plângerea sa a fost depusă târziu.
„Decizia este definitivă”, a explicat procurorul militar Elin Aleksov.
Şedinţele de judecată au avut loc în spatele uşilor închise şi au durat 11 ore. Noi dovezi au modificat programul completului format din trei membri ai Curţii Militare de Apel. Documentele găsite în locuinţele unora dintre acuzaţi au fost depuse de procuratură pentru a convinge judecătorii militari să confirme arestările lui Petrov, Medarov, Vlahov şi Ilieva.
Acuzaţiile formulate oficial până acum în acest caz sunt pentru participare la un grup de spionaj care colecta secrete de stat pentru a le pune la dispoziţia unei ţări străine.
Avocaţii inculpaţilor au afirmat că, deşi doi diplomaţi ruşi au fost declaraţi persona non grata în cursul acestei investigaţii, nu există acuzaţii conform cărora informaţiile divulgate au fost transmise Rusiei. Procuratura bulgară a refuzat să comenteze, argumentând că ancheta este în curs de desfăşurare şi acuzaţiile încă se clarifică. Dovezile conţin, de asemenea, relatări ale conversaţiilor interceptate din celulele inculpaţilor. Potrivit martorilor, aceştia au convenit asupra mărturiei pe care să o ofere anchetatorilor.
În urmă cu o săptămână, şase persoane au fost arestate în Bulgaria, pentru spionaj în favoarea Rusiei. Unul dintre acuzaţi a făcut mărturisiri complete şi a fost eliberat pe cauţiune./ddaniela/sdm2

(www.bnr.bg – 27 martie)