Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost marcată în Parlamentul de la Chișinău printr-o ședință solemnă

Realizator: Parlamentul de la Chișinău a marcat, sâmbătă, în premieră, printr-o ședință solemnă, Ziua Unirii Basarabiei cu România, de la care se împlinesc 103 ani. Au participat deputați ai partidelor de centru-dreapta din legislativ, dar și reprezentanți ai mediului academic și istorici.
Reporter: Corneliu Rusnac – În debutul evenimentului ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a făcut referire la istoria, limba și tradițiile comune a locuitorilor de pe teritoriul Republicii Moldova și României și a menționat sprijinul statului român atât în perioada instabilă din anii 1917 – 1918, atunci când Sfatul Ţării a votat Unirea, cât și în ultimii 30 de ani după proclamarea independenței Republicii Moldova. Daniel Ioniță s-a referit în mod special și la sprijinul de aproape 6 milioane de euro pe care România le-a oferit Republicii Moldova în timpul pandemiei de COVID și a amintit despre un important pachet de sprijin, anunțat în timpul vizitei la Chișinău de către președintele Klaus Iohannis.
De asemenea, președintele Academiei Române și președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, Ioan-Aurel Pop și Ion Tighineanu, au vorbit despre semnificația Unirii și importanța colaborării, inclusiv la nivel științific, între București și Chișinău.
La 27 martie 1918, Sfatul Ţării, organul legislativ format după detașarea Basarabiei de Imperiul Rus, a votat Unirea cu România, recunoscută ulterior la nivel internațional, nu însă și de Uniunea Sovietică, care reocupă acest teritoriu în 1940 în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat cu Germania nazistă./rpatulea/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 martie)