Credincioșii catolici sărbătoresc Duminica Floriilor

Credincioșii catolici sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor, zi care amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi de oameni cu ramuri de măslin.

Anul acesta în Italia, în condițiile restricțiilor impuse de zona roșie cu cele mai severe măsuri anti COVID, celebrările oficiate de preoți în biserici vor avea mai puțini credincioși, la fel ca la Vatican. Corespondenta noastră la Roma Elena Postelnicu transmite.

Reporter: Într-o Italie aflată pe jumătate în carantină, sărbătorile Pascale se vor derula cu restricții și la Vatican. În această dimineață din Duminica Floriilor, de la ora locală 10:30, Papa Francisc va celebra în bazilica San Pietro, și nu de afară, ca de obicei, în prezența câtorva credincioși, Sfânta Liturghie și va rosti rugăciunea Angelus, care vor fi transmise în direct de televiziunile din întreaga lume, online și pe toate rețelele de socializare.

Schimbul tradițional de crenguțe de măslin este permis doar dacă acestea sunt împachetate în pungulițe transparente de plastic. Săptămâna Sfântă din acest an amintește din multe puncte de vedere pe cea din 2020, când Papa Francisc s-a rugat singur, în piața San Pietro, pustie, fără prezența credincioșilor.

Ritul din Joia Sfântă, spălarea picioarelor, va fi anulat, iar slujba va fi prezidată nu de Suveranul Pontif, ci de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re.

Vineri în schimb, Papa Francisc va conduce Calea Crucii însoțit de 20 de copii și adolescenți, nu la Colosseum, ci pe Esplanada bazilicii San Pietro, la fel ca anul trecut. Totodată, pe parcursul săptămânii sfinte, 1200 de vaccinuri vor fi administrate gratis persoanelor sărace și marginalizate, care dorm pe străzile din jurul Vaticanului./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 martie