Avizul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul numirii procurorilor cu funcții de conducere va fi obligatoriu

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul numirii procurorilor cu funcții de conducere va fi obligatoriu și nu consultativ dacă modificările propuse de ministerul de resort la legile justiției vor fi adoptate. Ministrul justiției, Stelian Ion, a mai anunțat, de asemenea, că durata mandatelor pentru aceste funcții va crește de la trei la patru ani.

Stelian Ion: Am conferit un rol mai important CSM-ului, al cărui aviz pe aceste numiri, cel puțin la avizul negativ, are o valoare de aviz conform. Este o cerință care rezultă și din avizul Comisiei de la Veneția; procedura este în felul următor, pe scurt, ministrul justiției înaintează o propunere către Consiliul Superior al Magistraturii, dacă avizul este negativ din partea CSM, din partea Secției pentru Procurori, atunci procedura pur și simplu se întrerupe, bineînțeles, ministrul justiției poate reveni cu o altă propunere.

Realizator: Președintele României poate refuza numirea în funcția de conducere a unui procuror numai dacă aduce la cunoștința publicului motivele refuzului, mai prevăd modificările aduse legilor justiției, transmite redactorul nostru, Diana Surdu. /apuscasu/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie