Comunicat de Presă – Consiliul Investitorilor Străini (FIC)

FIC a încheiat cea de-a doua ediție a proiectului dedicat formării personalului medical
din funcții de conducere din spitalele din România

În perioada 11 martie – 26 martie 2021 Consiliul Investitorilor Străini (FIC), în parteneriat cu Ministerul Sănătății, a desfășurat cu succes a doua ediție a proiectului “Lideri pentru Excelență în Sănătate”, ce constă în cursuri dedicate personalului medical din top managementul spitalelor din România.

Această ediție a cursurilor s-a bucurat de susținerea unor parteneri importanți care au crezut în acest proiect:  Ministerul  Sănătății,  Ministerul  Investițiilor  și  Proiectelor  Europene,  Agenția  Națională  pentru Achiziții Publice, Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Universitatea Maastricht, Universitatea Sheffield Hallam, Banca Europeană de Investiții, doamna Consilier Prezidențial din Departamentul de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale  și Excelența Sa, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București.

Cursurile s-au desfășurat online pe parcursul a șase zile în luna martie și au fost structurate în 3 module, axate atât pe dezvoltarea de abilități de tip soft skills, cât și abilități tehnice: Leadership și Comunicare, Proceduri de finanțare și achiziții publice și Surse de finanțare pentru spitale, astfel încât să răspundă cât mai  bine  nevoilor  participanților.  Conținutul  cursurilor  a  fost  elaborat  de  lectori,  având  în  vedere cunoștințele și experiența acestora în domeniu, și adaptat în urma completării de către cursanți a unor chestionare menite să identifice abilitățile și cunoștințele pe care aceștia ar dori să le îmbunătățească, dar și  provocările  cu  care  se  confruntă  în  activitatea  curentă.  Cursurile  au  fost  susținute  de  lectori  de  la universități de prestigiu din Regatul Marii Britanii și Regatul Țărilor de Jos, reprezentanți ai autorităților cheie pentru domeniul sănătății, al instituțiilor financiare internaționale, dar și reprezentanți ai mediului privat din România.

La această ediție au luat parte peste 30 de participanți din 22 de spitale din București și din țară, atât spitale mari, dar și spitale de dimensiuni mai mici, cu diverse specialități, spitale COVID și non-COVID. Participanții au avut oportunitatea de a afla informații noi din domeniile de interes, de a interacționa cu lectorii, de a împărtăși experiențe comune, de a găsi soluții și de a afla răspunsuri la unele probleme cu care se confruntă în activitatea lor. Managerii de spitale, directorii medicali, financiari și de achiziții au recunoscut  importanța  existenței  unui  program  de  formare  dedicat  celor  cu  funcții  de  conducere  din spitale, precum cel oferit de FIC și că există o nevoie stringentă de a avea acces la astfel de cursuri pentru cât mai multe spitale din România.

Încă din anul 2013, când a început dezvoltarea mai multor proiecte dedicate personalului medical pentru a  atrage  atenția  asupra  exodului  medicilor,  continuând  cu  o  serie  de  cursuri  dedicate  studenților  și rezidenților din domeniul medical, apoi adresându-se managerilor de spitale prin proiectul “Lideri pentru Excelență în Sănătate”, FIC a crezut cu tărie că pentru a îmbunătăți sistemul medical este nevoie de o atenție  deosebită  acordată  dezvoltării  profesioniștilor  din  sănătate.  Din  convingerea  că  sănătatea reprezintă o prioritate pentru România, iar la baza unui sistem medical de calitate trebuie să se găsească întodeauna resursa umană, FIC și-a propus să continue acest proiect, prin care oferă oportunitatea pentru formarea continuă a personalului medical din funcții de conducere.

Despre FIC:

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu  capital  străin  din  România,  peste  120  dintre  cele  mai  mari  companii  din  țară  cu  o  cifră  de  afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În  cei  peste  20  ani  de  la  înființarea  organizației,  companiile  membre  FIC  au  susținut  întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități.

RADOR – 29 martie