AFP PHOTO / GALAPAGOS NATIONAL PARK

În Insulele Galápagos, angajații unui aeroport au descoperit 185 de țestoase tinere într-o valiză. Potrivit autorităţilor, animalele urmau să fie transportate pe continentul ecuadorian. Poliția a deschis o anchetă. Ministrul mediului din Ecuador, Marcelo Mata, a condamnat ”aceste crime împotriva vieții sălbatice și a patrimoniului natural al ecuadorienilor”.
El a anunțat duminică pe Twitter că descoperirea a fost făcută în timpul unei inspecții de rutină la Aeroportul Baltra, pe mica insulă cu același nume. În Insulele Galápagos, contrabandiștii pot primi între un an şi trei ani de închsoare.
Din cauza florei și faunei lor unice, insulele vulcanice aflate la 1.000 de kilometri vest de Ecuador au fost înscrise în anul 1979 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Atracția principală sunt broaștele țestoase gigantice din Galápagos, despre care se crede că locuiesc de foarte multă vreme în acele regiuni (de la trei până la patru milioane de ani). Dintre cele 15 specii de broaște țestoase originare de acolo, trei sunt considerate acum dispărute.
Insulele Galápagos, un arhipelag izolat din Pacific, găzduiesc cel mai mare număr de specii endemice din lume, adică specii care apar doar acolo. O vizită a insulelor și a faunei sălbatice unice în 1835 l-a inspirat pe omul de știință britanic Charles Darwin să-și dezvolte teoria evoluției.(www.krone.at – 29 martie)/aionescu

Ada Ionescu, RADOR