2021. március 30

Marcel Ciolacu szerint kétségbeesésükben és a szegénység miatt vonultak az emberek az utcára

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy véli, hogy az emberek kétségbeesésükben és a szegénység miatt tűntettek az utcán. „A kormány politikája miatt az emberek elveszitették munkahelyüket, mig a gyermekek nem járhatnak iskolába. A korlátozó intézkedések újragondolása lenne a megoldás”, irta Facebook-bejegyzésében a pártelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Az egészségügyi intézkedések elleni tiltakozások miatt 400 ezer lejnyi bűntetést róttak ki a rendőrök

Az egészségügyi intézkedések elleni, tegnapi tiltakozások miatt a rendőrök 650 pénzbirságot róttak ki több mint 400 ezer lej értékben. A csendőrség szerint 70 településen tűntettek és 38 esetben a részvevők száma meghaladta a törvény által előirányzott százat. A szankciókat főleg azért irták ki, mert a tűntetéseket nem jelentették be és a kijárási tilalom ideje alatt tartották, valamint az egészségügyi intézkedések megszegése miatt. A csendőrség közlése szerint, Drobeta-Turnu Severin és Galacon tartott tűntetések nyomán incidensekre is sor került, a tűntetők a rendfenntartó erőkre támadtak, mig Brăilan egy útjelző tábla megsemmisítésére tettek kísérletet. A tetteseket büntetőjogi felelősségre vonják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Harminc románt feltartóztattak a spanyol-francia határon, hamis PCR-tesztek miatt

Több mint 30 románt feltartóztattak a spanyol-francia határon, mivel hamis PCR-teszteket mutattak fel a hatóságoknak. A románok busszal utaztak haza fele, Romániába, spanyolországi laboratóriumokban kiállitott igazolásokkal. A hatóságok felvették a kapcsolatot az illető laboratóriumokkal, amelyek megerősítették, hogy a bemutatott PCR-vizsgálatokban megadott kódok vagy nem felelnek meg az általuk használt kódokkal vagy más személyek kódjai. A romámokat örizetbe vették, de kihallgatásuk után szabadon bocsátották; ez esetben az igazságügyi hatóságok döntenek. A kivizsgálás folyamatban van. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

A romániai kórházak vezetőségi pozícióiban történő politikai jellegű kinevezések megtiltását kérik

Több mint 20 ezer aláirással támogatott peticiót nyújtottak be a parlamentben a  romániai kórházak vezetőségi pozícióiban történő politikai jellegű kinevezések megtiltásáért. „Törvénytervezetre van szükség az egészségügyi törvény módosításáért, és e tekintetben tárgyalások folynak a képviselőház egészségügyi bizottságában”, mondják a Declic közösség képviselői. E közösséget néhány ezer ember alkotja, akik Romániában vagy külföldön élnek, a civil táradalmat képviselik és folyamatosan szerveznek közérdekű kampányokat. Anduța Karetsou, a Declic közösség képviselője elmondta a román közszolgálati rádió tudósitójának, hogy a peticiót „Politikailag mentesitsétek a korházakat” elnevezés alatt terjesztették be. „Azt kérjük a honatyáktól, hogy szabaditsák meg a korházakat a politikától és módositsák a törvényt. Konrétan a törvény 177. cikkéről van szó. A törvény lehetővé teszi, hogy meghatározatlan időre ideiglenesen ügyvivő vezetőket nevezzenek ki – politikailag. Emiatt nem szerveznek versenyvizsgákat az igazán tehetséges vezetők kinevezésére”, magyarázta Anduța Karetsou.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)
Gănciulescu Rozália