În Israel se lucrează pentru crearea unei coaliţii anti-Netanyahu

Aşa cum am scris alegerile parlamentare israeliene de săptămâna trecută nu au reuşit să deblocheze situaţia politică. Blocul Likud condus de Benjamin Netanyahu a câştigat alegerile, dar nu deține majoritatea necesară în parlament pentru a forma guvernul. Pe de altă parte, nici opoziţia lui Netanyahu nu a reuşit încă să adune 61 de mandate cât ar fi necesar pentru a avea sprijinul parlamentar necesar formării guvernului. Rolul cheie în deblocarea situaţiei îl dețin pe de o parte partidele arabe, care deocamdată refuză să sprijine vreun guvern evreiesc pentru că nu recunosc statul Israel, iar pe de altă parte partidul moderat religios Yamina, condus de fostul colaborator al lui Netanyahu, Naftali Bennett. Una dintre aceste două formaţiuni poate asigura majoritatea necesară fie pentru Likud, fie pentru o coaliţie condusă de partidul Yes Atid, al cărei preşedinte este Jair Lapid. Situaţia a devenit mai complicată după ce partidul islamist Raam a părăsit coaliţia partidelor arabe şi se arată dispus să intre la guvernare alături de Likud. Această posibilitate însă este inacceptabilă pentru partidul extermist, antiislamist Sioniştii Religioşi, pe care Netanyahu nu ar mai putea conta.

Cele două televiziuni influente din Israel, Canal 12 şi Canal 13 au prezentat vineri o variantă posibilă de formare a guvernului. Potrivit informaţiilor pe surse, au început negocierile între Jair Lapid şi Naftali Bennett pentru crearea unui guvern de tranziţie, cu un mandat de un an. Acesta ar fi un „guvern naţional de însănătoşire” şi principala sa misiune ar fi să adopte bugetul şi să-l îndepărteze pe Benjamin Netanyahu din viaţa politică. Într-un an s-ar putea ca procesul penal în care actualul premier este inculpat să se încheie şi dacă va fi condamnat atunci nu mai poate să devină şeful guvernului. Pe de altă parte, în această perioadă parlamentul ar putea adopta proiectul de lege care până acum a fost mereu amânat şi al cărui obiect este interdicţia de a ocupa funcţia de deputat, ministru sau prim-ministru de către persoanele trimise în judecată în cauze penale. În fine, guvernul de tranziţie s-ar ocupa de pregătirea unor alegeri fără Netanyahu.

Această coaliţie ar conta pe sprijinul parlamentar al partidelor arabe, fără ca aceştiea să intre în guvern. Tocmai acesta este punctul slab al proiectului, pentru că nu este clar dacă Yamina şi partidul Noua Speranţă condus de Ghideon Saar ar accepta sprijinul partidelor arabe. Canalul 13 – invocând surse anonime – a informat că un alt împiediment al acordului este că Lapid şi Bennett nu au reuşit să se înţeleagă care dintre cei doi să conducă prima dată guvernul.

Partidele mai au timp până la data de 5 aprilie să creeze o coaliţie cu care să se prezinte în faţa preşedintelui Reuven Rivlin, care va desemna persoana care trebuie să formeze guvernul.

Székely Ervin

RADOR – 30 martie