2021. március 31.

Újabb parlamenti vitanapot kezdeményez a Szociáldemokrata Párt (PSD) Ezúttal a mezőgazdasági miniszter menesztését javasolja

A Képviselőház plénuma ma szavaz arról a kezdeményezésről, amelyet a PSD terjesztett elő, s amelynek tárgya Adrian Oros mezőgazdasági miniszter felmentése. A kezdeményezés vitája hétfőn megtörtént. A javaslatot a Szociáldemokrata Párt és a Románok Egységéért Szövetség (AUR) támogatta. A kezdeményezők szerint a 17 hónapja tisztségben lévő tárcavezető hivatali ideje alatt a mezőgazdaság eddigi történelmének legsötétebb időszakát éli meg. Válaszképpen a miniszter elmondta, hogy Románia évente egymilliárd eurót veszít az előző kormány által hozott intézkedések miatt. (Radio România Actualităţi)

Ismét emelkedik a dohányárukra kivetett luxusadó

Az új rendelkezés csütörtöktől lép életbe, Ennek értelmében egy doboz cigaretta ára átlagosan 50 banival emelkedik. Jelenleg egy csomag füstölni-való ára 19,50 lej, de egyes esetekben lehet 24 lej is. Az ár 80 százalékát a luxusadó, hozzáadott értékadó és egyéb az államnak fizetett illeték teszi ki. A statisztikai adatok szerint 2019-ben a dohányipar 3,6 milliárd eurót utalt át az állami költségvetésnek és tavaly a román állam legnagyobb befizetőjének bizonyult. A dohánytermékekre kivetett luxusadó legutóbb idén januárban növekedett. (RADOR Hírügynökség)

Nem lesz országosan kötelező iskolai egyenruha

A kérdésben a végleges döntést meghozni hivatott Képviselőházban tegnap visszautasították a Románok Egységéért Szövetség (AUR) erre vonatkozó törvénytervezetét. A vita során a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői elmondták, hogy ezt a kérdést az egyes oktatási intézmények hatáskörében kell tartani. Jelenleg is vannak olyan iskolák, ahol a tanulók az illető intézmény által meghatározott egyenruhát viselik, ezért fölösleges a javasolt szabályozás. A kezdeményezők azzal indokolták a javaslatot, hogy ez segítséget jelentene az alacsony jövedelmű családoknak. (RADOR Hírügynökség)

Theodor Rogalski emlékkoncert a Román Rádió Hangversenytermében

A zeneszerző és karmester születésének 120-ik évfordulója alkalmából pénteken, április 2-án 19.00 órai kezdettel kerül sor a rendkívüli eseményre, amelyen azonban a járványügyi korlátozó rendelkezések miatt a közönség nem vehet részt.
A zenekar Adrian Morar vezényletével Theodor Rogalski következő műveit adja elő: „La chef” (Mulatságon), „Dansul domnişoarei Capsali” (Capsali kisasszony tánca), „Balada pe teme populare româneşt” (Román népzenei motívumokra írt ballada) (első hegedűs Virgil Zvorişteanu). A műveket Alexandru Rogalski, a szerző unokája és Ioan Dobrinescu hangszerelték. A műsoron szerepel továbbá Salieri: Változatok a La folia di Spagna áriára és Mozart 29-ik szimfóniája.
A koncertet élőben közvetíti a közszolgálati rádió két csatornája, a Radio România Cultural és a Radio România Muzical, valamint meghallgatható a www.radioromaniacultural.ro és a www.romania-muzical.ro honlapokon. (Radio România Actualităţi)

Vádat emeltek az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) két korábbi vezetője ellen

Irinel Popescut és Vasile Ciurcea-t csúszópénz elfogadásával és szolgálati visszaéléssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).Amint arról Costin Grigore a közszolgálati rádió riportere beszámolt a nyomozás ezekben az ügyekben már 2016-ban megkezdődött és a nyomozati anyag most került a Fővárosi Bíróság elé. Az ügyészség szerint az okozott kár több mint 8 millió euró. A vádlottak 2007 és 2009 között töltötték be a CNAS elnöki tisztségét. A vádhatóság szerint ez idő alatt tisztségükkel visszaélve törvényellenesen kiegészítő jegyzékekkel látták el a HP Romania és az intézmény között az egységes informatikai rendszer karbantartására megkötött szerződést. Az ügyészek szerint a szóban forgó cégnél is vizsgálatot tartottak és vádalkut kötöttek a vállalat akkori igazgatójával. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR – 31 martie