Alexandru Muraru: “Românii nu au votat pentru elogierea legionarilor și a înalților funcționari ai regimului Antonescu care au participat la exterminarea comunității evreiești din România!”

Deputatul ieșean Alexandru Muraru, delegat din partea grupului parlamentar PNL, a susținut astăzi o declarație în plenul Camerei Deputaților prin care își exprimă îngrijorarea față de amplificarea și escaladarea tendințelor xenofobe, antisemite și extremiste promovate în manifestările publice, atacul la adresa directorului Teatrului Evreiesc de Stat cât și elogiile aduse de la tribuna Parlamentului unor criminali de război.

Totodată, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, deputatul a semnalat că aceste acte pun de fapt la îndoială fundamentele drepturilor omului precum nediscriminarea și dreptul la demnitate.

“În fața evenimentelor din ultima perioadă, avem datoria să dăm un semnal puternic, ferm, imediat în susținerea valorilor în care credem și pe care România s-a clădit în ultimele decenii. Libertățile civile, politice, religioase, diversitatea, toleranța, dreptul la demnitate, non-discriminarea, toate aceste lucruri sunt obținute cu sacrificii imense. Suntem datori să le apărăm cu orice preț atunci când democrația vede la orizont un mare pericol. Ceea ce se întâmplă sub ochii noștri, atacul la adresa fundamentelor democrației, era de neimaginat până acum câteva luni! Nimeni nu și-ar fi închipuit că după 30 de ani de la evenimentele din 1989, după mai puțin de două decenii de apartenență la cele mai mari structuri politice și militare din istorie vom fi nevoiți să dezavuăm, să oprim, ceea ce se produce de câteva luni și anume amplificarea și escaladarea tendințelor xenofobe, antisemite, extremiste, rasiste! Aceste acte pun de fapt la îndoială fundamentele drepturilor omului precum nediscriminarea și dreptul la demnitate. Tăcerea, acceptarea sau ignorarea lor sunt atitudini incompatibile cu angajamentele și principiile pe care România democratică și instituțiile sale s-a construit și există. Ideologii otrăvitoare, demoni din trecut, și-au făcut loc în orașele și satele României, pe rețelele de socializare, în spațiul public și politic, cu o forță fără precedent!”, a precizat deputatul Alexandru Muraru, într-o declarație susținută astăzi în plenul Camerei Deputaților.

Demnitarul a subliniat că Partidul Național Liberal a luptat mereu pentru libertate și pentru susținerea tuturor minorităților, etniilor și religiilor și a amintit că personalități marcante ale PNL au fost victime ale opresiunii legionare.

“Partidul Național Liberal a luptat mereu pentru o Românie liberă, o Românie europeană, o țară a tuturor minorităților, etniilor și religiilor. Dar PNL a fost el însuși victima de-a lungul istoriei, a fascismului și a comunismului. Vă aduc aminte că un fost prim-ministru liberal a fost asasinat de bandele legionare într-o țară devastată de ură, crimă, teroare. Elita PNL a fost apoi decimată în închisori, torturată, aruncată în gropi comune! Nu ne vom întoarce la acele vremuri! PNL are misiunea, puterea și determinarea în a contracara ascensiunea extremismului în România!”, a amintit deputatul liberal.

Pe de altă parte, deputatul Alexandru Muraru a sancționat conduita extremistă a partidului AUR, care a stat în spatele protestelor marcate de unele acte de vandalism și xenofobie, dar și mesajele publice îngrijorătoare transmise de liderii acestui partid prin care încurajează ura și dezbinarea, amintind de rolul și responsabilitatea aleșilor în funcții de înaltă demnitate publică.

“Ca membri ai forului suprem al democrației, suntem obligați să dăm dovadă de acte de responsabilitate și de conștiință în a condamna cu fermitate ceea ce se petrece sub ochii noștri: mesajele, exprimările, discursurile, acțiunile cu tentă extremistă, ultranaționalistă, xenofobă, antisemită, homofobă, minciunile și conspirațiile îngrozitoare, instigările la ură, la violență politică și simbolică împotriva adversarilor politici, a străinilor și-au făcut loc cu repeziciune în viața publică și în Parlament în ultimele luni. Acestea nu sunt vorbe goale, iar ultimele zile au adus un val de incidente de neimaginat! Nu ne putem ascunde și trebuie să acționăm acum, nu când va fi târziu. Nu există vaccin pentru extremism, xenofobie, antisemitism, rasism! Cea mai bună armă a noastră rămâne adevărul! A spune adevărul nu este sfârșitul obligației noastre – este doar începutul! Nicio justificare, nicio acceptare, nicio disponibilitate nu poate lăsa loc pentru spațiu de manevră și pentru legitimarea de formațiuni politice care au deturnat voturile și mandatele pe care le-au primit. Nu, românii nu au votat pentru ca oameni politici să se transforme în susținători ai discursului instigator la ură, a acțiunilor și mesajelor xenofobe sau antisemite! Nu, românii nu au votat pentru elogierea legionarilor și a înalților funcționari ai regimului Antonescu care au participat la exterminarea comunității evreiești din România! Nu, cetățenii români nu au votat pentru a întoarce țara cu zeci de ani în urmă!”, a subliniat deputatul Alexandru Muraru.

Deputatul a reamintit că România va comemora în acest an 80 de ani de la Pogromul de la Iași și de la primele deportări către Transnistria, făcând apel la efort permanent pentru a opri răul și ura să revină vreodată în țara noastră.

Departamentul de Comunicare PNL Iași