Declarație comună a Camerei Deputaților de condamnare a manifestărilor cu caracter antisemit din România

Realizator: Camera Deputaților a adoptat miercuri o declarație comună prin care condamnă manifestările cu caracter antisemit din România și tentativele de reabilitare a criminalilor de război. Reacția deputaților vine după ce actrița Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc a primit amenințări cu moartea.
Reporter: Cătălin Purcaru – Antisemitismul este o amenințare la adresa democrației, iar asumarea în întregime a trecutului reprezintă un element fundamental al responsabilității, atât din prezent cât și pentru viitor, se arată în declarația comună asumată de către deputați, inițiată de Silviu Vexler, reprezentantul comunităților evreiești din România.
Silviu Vexler: Nu vom ceda, nu vom fi intimidați, nu vom fi amenințați de nimeni și nu ne vom trăi viața ca cetățeni ai României în teamă. Vom continua să trăim în România, cu aceeași demnitate care ne-a caracterizat întotdeauna.
Reporter: Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a atras atenția că pericolul atitudinilor extremiste nu a fost învins definitiv.
Marcel Ciolacu: Este un demers legitim, dacă vrem să dăm dovadă de responsabilitate. Sunt profund atașat valorilor democratice, iar acest lucru ne obligă să luăm o poziție fermă atunci când există tendința apariției unor astfel de manifestări.
Reporter: Deputatul PNL Alexandru Muraru a arătat că trebuie să existe un semnal rapid și ferm pentru susținerea valorilor care stau la temelia statului român.
Alexandru Muraru: Nu există vaccin pentru extremism, nu există vaccin pentru xenofobie, nu există vaccin pentru antisemitism. Însă cea mai bună armă a noastră rămâne adevărul. A spune adevărul nu este sfârșitul obligației noastre, ci doar începutul.
Reporter: Xenofobia, antisemitismul și orice formă de rasism au fost condamnate ferm de toate celelalte grupuri parlamentare./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 martie)