Departamentul de Stat al SUA critică drepturile omului din Bulgaria

Un raport privind drepturile omului în Bulgaria pentru anul 2020, întocmit de Departamentul de Stat al Statelor Unite, afirmă că acţiunile întreprinse de această ţară împotriva încălcării drepturilor omului nu sunt suficiente.
Rezumatul documentului, publicat pe site-ul ambasadei SUA la Sofia, mai precizează că există probleme legate de violenţa poliţiei, combaterea corupţiei şi sistemul judiciar. Raportul despre Bulgaria susţine că există o atitudine violentă din partea poliţiei, arestări arbitrare, probleme grave privind independenţa sistemului judiciar, restricţii serioase ale dreptului la liberă exprimare, inclusiv cenzura mass-media, violenţă şi ameninţări la adresa unor jurnalişti. De asemenea, sunt menţionate exemple de urmăriri penale în scopul îngrădirii libertăţii de exprimare şi acţiuni împotriva criticilor guvernului, precum şi încercări de a controla politicile editoriale ale posturilor naţionale de televiziune şi radio, BNT şi BNR, finanțate public, prin intermediul „influenţei politizate asupra conducerii lor”.
Raportul remarcă faptul că, deşi autorităţile din Bulgaria au luat măsuri pentru urmărirea penală şi pedepsirea persoanelor care au încălcat drepturile omului, acţiunile organelor de stat au fost insuficiente şi se observă probleme legate de impunitate.
Documentul Departamentului de Stat precizează, de asemenea, că sistemul judiciar în ansamblu aplică dreptul la un proces echitabil şi public împotriva acuzaţilor.
În general, libertatea de exprimare este respectată, accesul la internet nu este restricționat, conţinutul online nu este cenzurat şi se respectă dreptul constituţional garantat privind adunările paşnice şi asocierile cetăţenilor./ddaniela/ilapadat

(www.bnr.bg – 31 martie)